HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het is voor veel volwassenen een wens om als leraar in het basisonderwijs te werken. Met deze PABO-opleiding van Hogeschool onderwijsinstelling is deze wens meer dan ooit binnen handbereik. De opleiding is uniek in Nederland, want hij is speciaal ontwikkeld voor werkenden. Als je hoogopgeleid bent (HBO/WO) of relevante ervaring in het bedrijfsleven of onderwijs hebt, dan kun je deze opleiding zelfs in een versneld traject afronden. De opleiding is zeer praktijkgericht en professioneel van opzet. Bij deze PABO (HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs) krijg je de nodige bagage om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 les te kunnen geven. Na afronding mag je de titel Bachelor of Education (B Ed) voeren. Deze PABO-opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit is de snelst groeiende PABO-opleiding in Nederland. En dat is niet voor niets.


Voor wie?


Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële diploma 'HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)' behalen. Heb je een gerelateerde HBO- of WO-vooropleiding? Dan kun je mogelijk vrijstellingen krijgen. Je kunt in dat geval een vrijstellingsverzoek indienen. Ook voor onderwijsassistenten, vakleerkrachten (bijvoorbeeld muziekdocent of leraar lichamelijke opvoeding) en pedagogisch medewerkers in het onderwijs is eventueel een verkorte route mogelijk.


Vooropleiding


Je dient in het bezit te zijn van een diploma HAVO, VWO of MBO niveau 4 om toegelaten te worden tot de opleiding HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO). Aan het begin van de studie leg je een reken- en taaltoets af.

Vanaf augustus 2015 gelden aanvullende toelatingseisen. Wanneer je in het bezit bent van een HAVO- of MBO niveau 4-diploma dien je te beschikken over voldoende kennis van Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Als je geen HAVO-eindexamen in (één van) deze vakken hebt gedaan of als je een MBO-opleiding hebt gevolgd, dan moet je per vak een toelatingstoets afleggen. Voor Natuur & Techniek is een eindexamen in Biologie, Natuurkunde of NLT (Natuur, Leven en Technologie) toereikend. Meer informatie vind je op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.


Aanpak


De opleidingen van Hogeschool onderwijsinstelling onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als docent in het basisonderwijs veel aan hebt. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving, een praktijkcoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt!


Opzet van de opleiding


Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Deze praktijkgerichte HBO Bachelor is speciaal ontwikkeld voor volwassenen. De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 avondles in de week of 1 dagles in de 2 weken. In de afstudeerfase werk je aan je eindscriptie en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma. De modulaire opzet maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. De kosten van de opleiding zijn gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht.

Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je flexibel kunt studeren. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stageschool. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfolio/stagebegeleider die is gespecialiseerd in de PABO-opleiding.

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Ook kun je via de online leeromgeving met je docent en medestudenten communiceren.


Stage


Je doet ervaring op in de praktijk door middel van een stage. Dit is een essentieel onderdeel van deze PABO-opleiding. Je zoekt een basisschool waar je 1 dag per week stage kunt lopen. Op deze school leer je onder andere hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Als je al in het onderwijs werkt, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, dan kun je je baan vaak gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Ons Stage Instituut kan je adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een stageplek.


Studieprogramma



Fase 1


Kernbegrippen basisonderwijs [MO]8 EC

Onderwijskunde [SE]8 EC

Nederlands en taaldidactiek [SE]8 EC

Reken-wiskundedidactiek I [SE]8 EC

Wereldoriëntatie en didactiek [SE]8 EC

Kunstzinnige oriëntatie [SE]8 EC

Beroepsopdracht Fase 16 EC

Praktijkprogramma [PF/ME]6 EC


Fase 2


Reken-wiskundedidactiek II [SE]8 EC

Taal, logopedie en handschriftontwikkeling [SE]8 EC

Geschiedenis, natuur en techniek [SE]8 EC

Cultuureducatie en bewegingsonderwijs [SE]8 EC

Zorgverbreding en intervisie [ME]8 EC

Klassenmanagement en IT [MO]8 EC

Beroepsopdracht Fase 26 EC

Praktijkprogramma [PF]6 EC


Fase 3


Verdieping leesonderwijs [SE]12 EC

Keuze voor specialisatiemodule:12 EC

  • Onderwijs voor het jonge kind
  • Onderwijs voor het oudere kind

Keuzeprogramma's (minors):24 EC

  • Schoolmanagement
  • Passend onderwijs en zorgverbreding
  • Toetsing en assessment
  • Gezinsbegeleiding en orthopedagogiek
  • Coaching

Praktijkprogramma [PF]12 EC


Afstudeerfase


Schoolorganisatie [MO]8 EC

Vakprofilering [MO]8 EC

Afstudeeronderzoek14 EC

Praktijkprogramma [PF/ME]30 EC


Diploma


De examens zijn een combinatie van schriftelijke examens [SE], module-opdrachten [MO], mondeling examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het schema zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je gedurende de opleiding hierover per onderdeel geïnformeerd. Je sluit deze unieke Bacheloropleiding af met het officiële getuigschrift 'HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs PABO', uitgegeven door Hogeschool onderwijsinstelling. Hogeschool onderwijsinstelling is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. Na het behalen van je getuigschrift mag je de officiële titel Bachelor of Education (B Ed) voeren.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Heb je dit niet en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling.

Kosten

Specificatie van de kosten per opleidingsvariant.

Opleidingsvariant Zaterdag
Arrangementskosten: EUR 1366
Studiemateriaal: EUR 1805
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: EUR 2180
Examenkosten: EUR4750
Cursusgeld: EUR8490

Opleidingsvariant Dag
Arrangementskosten: EUR 1366
Studiemateriaal: EUR 1805
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: EUR 2180
Examenkosten: EUR4750
Cursusgeld: EUR8490

Opleidingsvariant Avond
Arrangementskosten: EUR 6105
Studiemateriaal: EUR 1805
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: EUR 2180
Examenkosten: EUR4750
Cursusgeld: EUR8490

Bijzonderheden

Crohocode: 34808

De examens zijn een combinatie van schriftelijke examens [SE], module-opdrachten [MO], mondeling examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het schema zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je gedurende de opleiding hierover...

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen