Learnit

Agile scrum: de Scrum Master

Algemene informatie over de cursus

Tijdens de training Scrum Master wordt, naast een algemene inleiding in Scrum, specifiek ingegaan op de taken en verantwoordelijkheden van de Scrum Master-rol binnen de methodiek.

Inhoud van de cursus

Scrum is een methode om projecten te beheren en maakt deel uit van de groep van Agile-procesbeheermethodieken. Al deze methodieken zijn gebaseerd op de Lean-methode, die halverwege de vorige eeuw door de autofabrikant Toyota is ontwikkeld. De focus van Scrum ligt op communicatie binnen projecten, maar ook tussen afdelingen en klantencontact.

Tijdens de training Scrum Master wordt, naast een algemene inleiding in Scrum, specifiek ingegaan op de taken en verantwoordelijkheden van de Scrum Master-rol binnen de methodiek. Een Scrum Master wordt vaak omschreven als het ultieme smeermiddel om de Scrum-machine soepel te laten werken. Hij of zij begeleidt het Team en zorgt dat eventuele obstakels worden weggenomen.

Tegelijk is de Scrum Master de Scrum-encyclopedie waaraan iedereen vragen over de Scrum-processen kan stellen. De Scrum Master heeft daarnaast de verantwoordelijkheid om andere afdelingen binnen het bedrijf enthousiast(er) te maken voor Scrum.

Trainingsvorm

De tweedaagse training wordt door een ervaren docent klassikaal gegeven in de vorm van een Scrum-project. Op deze manier doe je direct praktijkervaring op. Veel van de stof maak je je eigen door middel van Scrum-games. Dit zijn spellen die bepaalde elementen van Scrum verklaren en verduidelijken. Hierdoor is de training niet alleen erg nuttig, maar ook leuk en afwisselend.

Doelgroep

De training richt zich op personen die binnen hun bedrijf de rol van Scrum Master hebben of daarvoor in aanmerking komen. Dit kunnen ondere andere teamleiders zijn, projectmanagers en/of senior teamleden. Daarnaast is ze bedoeld voor iedereen die meer over de Scrum Master-rol wil leren.

Onderwerpen

  • Wat is Scrum en waarvoor wordt het gebruikt?
  • Welke rollen en verantwoordelijkheden kent Scrum?
  • De product- en Sprint-backlog
  • Hoe werk je samen met de Scrum Product Owner?
  • Hoe ga je om met blokkades (impediments)?
  • Hoe begeleid je een Sprint-planning?
  • Hoe begeleid je een daily standup?
  • Hoe begeleid je een Sprint-review?
  • Hoe begeleid je een Sprint-retrospective?
  • Projectmonitoring

Lesmateriaal

Diverse Scrum-games en de publicatie 'Succes met Scrum'.

Examen

Na afloop van deze training is er een mogelijkheid om zelf thuis een online Scrum Master examen van Exin af te leggen, over het algemeen wordt in de training voldoende kennis opgedaan om dit examen te kunnen halen. Onze scrumtrainingen zijn echter wel maatwerktrainingen waarbij de inhoud per training afgestemd zal worden op de wensen van de deelnemers, dus een ideale voorbereiding op het examen is niet altijd van toepassing. De kosten van een examen bedragen ?190,00 (excl. BTW). Je kunt het examen online inplannen en volgen op een voor jou geschikt moment. Tijdens het examen word je door een proctor gemonitord via webcam en microfoon. Indien je dit examen wilt volgen kun je dit aangeven in het opmerkingenveld op het inschrijfformulier

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Enige basiskennis van de Scrum-methodiek is gewenst.

Duur van de cursus

2 dagen

Kosten van de cursus

1150 Euro

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Den Haag, Incompany, Heerenveen, Online, Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.