NHA Thuisstudies

opleiding Orthopedagogiek

Algemene informatie over de cursus

Tot €1000,- GRATIS studeren met STAP-subsidie. Ook geldig op deze opleiding!

Kinderen met problemen helpen? Volg de cursus Orthopedagogiek
Orthopedagogen helpen kinderen, hun ouders en andere mensen zoals leerkrachten. De hulp bestaat uit opvoedkundige zorg voor kinderen met gedragsproblemen, psychische stoornissen en aangeboren aandoeningen. De orthopedagoog is er voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. In de cursus Orthopedagogiek op HBO-niveau leer je hoe je kinderen kunt ondersteunen. Schrijf je in en ga vandaag nog aan de slag!
ADHD, autisme, PDDNOS: er zijn steeds meer termen voor stoornissen bij kinderen. Komen stoornissen vaker voor of doen psychologen meer onderzoek? Orthopedagogen weten wat er mis kan gaan in de weg die kinderen afleggen van de babytijd tot de vroege adolescentie.
Wat doe je als een kind meer geïnteresseerd lijkt in zijn verzameling treintjes dan in leeftijdsgenootjes? Wat doe je als een kind alleen maar oog heeft voor zichzelf en zelfs niet in staat is contact te maken met zijn eigen ouders? Kinderen, ouders en leerkrachten hebben soms steun nodig.

Diagnose en behandeling

De orthopedagoog stelt een diagnose en weet welke behandelingen wel en welke niet mogelijk zijn. Voor sommige psychische aandoeningen is, ook bij kinderen, geen genezing mogelijk. Als genezing geen optie is, helpt de ontwikkelingspsycholoog ouders en kinderen zo goed mogelijk omgaan met een aandoening of stoornis.
Beperkingen zijn er in soorten en maten: beperkingen op zintuiglijk, motorisch, cognitief of emotioneel gebied. Volg de cursus Orthopedagogiek en leer de oorzaken, achtergronden en gevolgen van beperkingen kennen.
Als orthopedagoog help je bij opvoedkundige problemen en bij leerproblemen.

Beroepsperspectief

Waar kun je als orthopedagoog aan de slag? Veel orthopedagogen werken bij instellingen voor geestelijke gezondheids- en gehandicaptenzorg, jeugdzorg, (speciaal) onderwijs, justitie en welzijnszorg. Ook bij de jeugdreclassering of de Raad voor de Kinderbescherming zijn orthopedagogen werkzaam.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma Orthopedagogiek
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Opvoeding

In dit onderdeel leer je wat er in zijn algemeenheid kan worden verstaan onder opvoeden. Ook behandelen we welke opvoedingsmiddelen er zijn.

Hulpverleningsmodellen

Je maakt kennis met enkele hulpverleningsmodellen en het diagnostisch proces binnen het orthopedagogisch werkveld. Verder is er aandacht voor bepaalde leerproblemen en gedragsontwikkeling- en opvoedingsproblemen.

Ondersteuning van het kind

Je krijgt suggesties aangereikt voor het opvoeden en begeleiden van kinderen met functioneringsproblemen. We belichten enkele voorzieningen en instanties die opvoeders kunnen begeleiden en ondersteunen bij de opvoeding van het kind.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur opleiding Orthopedagogiek

Voor de opleiding Orthopedagogiek staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 a 6 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf649,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.