NHA Thuisstudies

opleiding Schuldhulpverlening

Algemene informatie over de cursus

Mensen met schulden helpen? Volg de opleiding Schuldhulpverlening
Ruim 15 procent van alle huishoudens kampt met problematische schulden. Een groot deel van mensen met schulden heeft dringend hulp nodig en belandt in de schuldhulpverlening. Dit betekent dat schuldhulpverleners hard nodig zijn.
Wil je mensen met schulden helpen en een uitweg bieden uit de problemen? De opleiding Schuldhulpverlening leert je de beginselen van het vak, zodat je snel aan de slag kunt als (beginnend) schuldhulpverlener.

Wat komt er in deze opleiding Schuldhulpverlening aan bod?

Je leert over juridische zaken en budgetteren, het beheren van financiën en het daadwerkelijk regelen van de schulden volgens de richtlijnen van de NVVK, de branchevereniging voor sociaal bankieren en schuldhulpverlening.
Ook betalingsregelingen treffen, berekeningen maken om een goed voorstel te doen, corresponderen met belanghebbenden en schuldeisers, het klaarmaken van de stukken voor een aanvraag bij de rechtbank en nog vele andere praktische zaken komen in deze opleiding aan bod.

Omgaan met schulden

Het kan de besten overkomen: een scheiding, ontslag, een ongeluk of gewoon gebrek aan overzicht. Loopt een schuld te hoog op, dan is het soms moeilijk om een oplossing te vinden. De schuldhulpverlener biedt dan uitkomst.
Schuldhulpverlening wordt onder andere uitgevoerd door gemeenten, gemeentelijke kredietbanken, particuliere organisaties die in opdracht van gemeenten mensen met schulden begeleiden en bewindvoerders.

Bedenk samen met je cliënten de beste oplossing

Voor de goede orde: een schuldhulpverlener is niet een alleskunner die in een oogwenk, ‘eenvoudig’, de schuldenproblematiek van mensen oplost. Integendeel, daar komt veel meer bij kijken. Tijdens de opleiding Schuldhulpverlening van NHA leer je juist hoe je samen met je cliënten de beste oplossing bedenkt. Gesprekstechnieken en motivatie zijn dan ook onderdeel van deze veelzijdige opleiding.
Deins je niet terug voor wat rekenwerk, kun je met veel geduld luisteren naar mensen om uiteindelijk de beste (schuld)hulp te bieden en ben je niet vies van administratieve taken? Dan is de cursus Schuldhulpverlening je op het lijf geschreven.

Praktijkgericht leren

Wij vinden dat een cursus Schuldhulpverlening staat of valt met praktijkgerichtheid. Daarom leer je bij de opleiding Schuldhulpverlening van NHA aan de hand van casuïstiek. Dat laatste betekent dat de lesstof dieper ingaat op en is doorspekt met situaties die in de dagelijkse praktijk van de schuldhulpverlening aan bod komen.

Ontdek de wereld van schuldhulpverlening

Wil je schuldhulpverlener worden, je breder professionaliseren of ben je gewoon nieuwsgierig naar alles wat met schulden en de schuldhulpverlening te maken heeft? Volg dan de opleiding Schuldhulpverlening en investeer in jezelf én in anderen.

Inclusief 8 videolessen over coaching

De opleiding Schuldhulpverlening bevat ook 8 uitgebreide videolessen. In de digitale leeromgeving kunnen deze worden gevolgd. Na elke les kun je aan de slag met gerichte oefeningen.

De onderwerpen van deze lessen zijn:

  • wat is coaching;
  • luisteren zonder oordelen;
  • LSD;
  • doelen stellen en motiveren;
  • omgaan met weerstand;
  • feedback geven en ontvangen;
  • gespreksopbouw;
  • evalueren en afsluiten.


Zo werkt studeren bij NHA

Inhoud van de cursus

Studieprogramma van de opleiding Schuldhulpverlening

In de opleiding Schuldhulpverlening komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • inschatten hoe schulden zijn ontstaan en bedenken wat er nodig is om mensen uit de schuld te krijgen;
  • hoe je de financiële huishouding van mensen op orde krijgt door inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen;
  • hoe je mensen bewuster met geld laat omgaan en tegelijkertijd voldoende oog hebt voor wat mensen echt nodig hebben;
  • een schuldbemiddelings- of saneringstraject opzetten volgens de richtlijnen van de NVVK.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. De meeste cursussen beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast.

Duur van de cursus

Studieduur

Voor de cursus Schuldhulpverlening staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 6 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: [klik hier voor het telefoonnummer] . We helpen je graag!

Kosten van de cursus

Vanaf549,00 euro

Bijzonderheden

Inclusief persoonlijke begeleiding,Studeer in jouw eigen tempo,Start binnen enkele minuten

Aanvraagformulier gratis studiegids.

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.