Cursistenbegeleider

Waar werk je?

Een cursistenbegeleider kan in veel verschillende branches werkzaam zijn. In principe kun je overal aan de slag waar cursussen worden gegeven. Dat kan bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, in het onderwijs en bij de overheid.

Wat doe je?

Een cursistenbegeleider doet meer dan plaatsing en controleren op aanwezigheid. Jouw taak is, het begeleiden van de cursist van intake tot de uitstroom. Voor aanvang van de cursus houd je een intakegesprek met de aanstaande cursist. Je dient dus precies te weten wat de cursus inhoudt en welke onderwerpen aan bod komen. Tijdens de cursus ligt de nadruk op het begeleiden: je bewaakt , stuurt en optimaliseert het leerproces. Als cursistenbegeleider werk je ook mee aan de totstandkoming en afname van de eindtoets. Na afloop van de cursus is het jouw taak de cursist verder te begeleiden naar een vervolgopleiding, of werk. Je stimuleert en motiveert de cursist, om zo vroegtijdige uitval te voorkomen. Je houdt regelmatig overleg met docenten, betrokken instanties en hulpverleners. Je bespreekt met hen de vorderingen van de cursist en het verloop van de cursus. Andere taken kunnen zijn: het zoeken van stageadressen en rapporten schrijven.

Wat moet je kunnen?

De cursistenbegeleider is sociaal vaardig en weet verschillende mensen te begeleiden. Je behandelt je cursisten met respect en neemt hun problemen serieus. Tevens heb je enige affiniteit met de branche waarin je werkt. Je beschikt over goede gespreks- en coachingsvaardigheden en werkt oplossingsgericht. Je bent in staat om de voortgang van cursisten in de gaten te houden en te registreren. Hierdoor krijgen de cursisten meer inzicht in hun ontwikkeling en blijven gemotiveerd.

Wat kun je verdienen?

Van dit beroep zijn geen standaard salaris gegevens bekend. Het salaris is erg afhankelijk van de branche of sector waarin je werkt.