Docent Aardrijkskunde (tweedegraads)

Waar werk je?

Als docent aardrijkskunde tweedegraads werk je voornamelijk in het voortgezet onderwijs. Je mag werken in het VMBO en ook in de onderbouw van de Havo, Vwo en in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Je bent vrijwel uitsluitend aan het werk op de school zelf. Soms ben je met leerlingen op pad voor een excursie, of veldwerk.

Wat doe je?

De taak van de aardrijkskundedocent is de leerlingen onderwijzen in alles wat er op de wereld gebeurt. De onderwerpen voor het vak aardrijkskunde zijn heel divers en beslaan een gedeelte van alle andere vakken die leerlingen krijgen. Je bent onder andere bezig met geologie, topografie, sterrenkunde, economie, geschiedenis, enzovoort. Je onderwijst aan de hand van speciaal geschreven methodes, maar je bedenkt zelf ook lessen. Daarnaast ga je er regelmatig op uit voor zogenaamd veldwerk. Je laat de leerlingen bijvoorbeeld een bodemonderzoek verrichten, of maakt een stadswandeling waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren. Ten slotte heb je ook overleg met je vaksectiegenoten, waarbij je onder andere ervaringen uitwisselt en doelen op elkaar afstemt.

Wat moet je kunnen?

Je moet gevoel hebben voor het vak. Dit vak ligt jou erg goed en je haalde er altijd goede cijfers in. Verder heb je een grote algemene kennis en brede belangstelling voor de wereld. Natuurlijk beschik je over veel inhoudelijke vakkennis en bereid je je lessen altijd goed voor. Door bij- en nascholing blijf je op de hoogte van alles wat er in jouw vak speelt. Daarnaast moet je de leerstof goed kunnen overbrengen, waarbij je verschillende werkvormen en gebruikt. Je hebt een luisterend oor voor de leerlingen, maar je kunt ook goed orde houden in de klas.