Docent Techniek (tweedegraads)

Waar werk je?

Als docent techniek werk je voornamelijk in het voortgezet onderwijs. Je mag werken in het VMBO en ook in de onderbouw van de Havo, Vwo, in het Middelbaar Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Je bent vrijwel uitsluitend aan het werk op de school zelf. Soms ben je met leerlingen op pad voor een excursie, bijvoorbeeld naar een bedrijf.

Wat doe je?

Als docent techniek onderwijs je in allerlei vormen van techniek. De opdrachten die je geeft, zijn gelinkt aan werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek en motorvoertuigentechniek. Je lessen zijn sterk gericht op de praktijk, maar je doceert ook theorie ter ondersteuning. Naast gebruik van bestaand lesmateriaal, ontwikkel je ook je eigen lesmateriaal. Je begeleid leerlingen tijdens hun stage, bijvoorbeeld op een scheepswerf of in een autogarage. Aan de hand van toetsen en werkstukken volg je de ontwikkeling van de leerling en deelt dit met collega’s tijdens vergaderingen en, indien nodig, met ouders. Ten slotte heb je ook overleg met je vaksectiegenoten, waarbij je onder andere ervaringen uitwisselt en doelen op elkaar afstemt.

Wat moet je kunnen?

Je hebt een groot technisch inzicht en een brede belangstelling voor techniek. Je kunt met verschillende materialen werken, zoals: steen, papier, glas, metaal en hout. Met behulp van deze kennis, en aan de hand van een methode, ben je in staat de kennis en vaardigheden van de leerling steeds verder te ontwikkelen. Je kunt een goede inschatting maken van wat een leerling wel en niet beheerst en kunt hem daar individueel in begeleiden. Natuurlijk bereid je je lessen altijd goed voor en gebruikt verschillende werkvormen. Door bij- en nascholing blijf je op de hoogte van alles wat er in jouw vak speelt. Je hebt een luisterend oor voor de leerlingen, maar je kunt ook goed orde houden in de klas.

Verwante beroepen

  • Docent middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
  • Docent technische vakken