Docent Verpleegkunde (tweedegraads)

Waar werk je?

Als docent verpleegkunde werk je voornamelijk in het Middelbaar Beroeps Onderwijs en in de volwasseneneducatie. Je bent ook bevoegd om te werken in het VMBO en ook in de onderbouw van de Havo, Vwo, maar in de praktijk zal dit weinig voorkomen. Je bent vrijwel uitsluitend aan het werk op de school zelf. Soms ben je met leerlingen op pad voor een excursie, bijvoorbeeld naar een ziekenhuis.

Wat doe je?

Als docent verpleegkunde leid je je leerlingen op voor een beroep in de gezondheidszorg. Je leert je studenten allerlei verpleegkundige en verzorgende zaken aan, zoals: mensen aankleden, een infuus aanleggen enzovoort. Verder leer je je studenten aan hoe ze zorgprogramma’s moeten ontwerpen en verpleegplannen moeten schrijven. Tevens gaan je lessen over: verpleegbeleid, kwaliteitszorg, zorgvernieuwing en deskundigheidsbevordering.
Naast gebruik van bestaand lesmateriaal, ontwikkel je ook je eigen lesmateriaal. Aan de hand van toetsen en werkstukken volg je de ontwikkeling van de leerling en deelt dit met collega’s tijdens vergaderingen en, indien nodig, met ouders.

Wat moet je kunnen?

Als docent verpleegkunde heb je zelf ervaring met het beroep. Je hebt bijvoorbeeld in een ziekenhuis gewerkt, of in een GGZ- instelling (of werkt daar nog steeds). Met behulp van deze kennis, en lesmateriaal, ben je in staat de kennis en vaardigheden van de leerling steeds verder te ontwikkelen. Je kunt een goede inschatting maken van wat een leerling wel en niet beheerst en kunt hem daar individueel in begeleiden. Natuurlijk bereid je je lessen altijd goed voor en gebruikt verschillende werkvormen. Je hebt een luisterend oor voor de leerlingen, maar je kunt ook goed orde houden in de klas.