Jeugdbeschermer

Waar werk je?

Een jeugdbeschermer werkt bij bureaus die gespecialiseerd zijn in maatschappelijke zorg of jeugdzorg. Tevens kun je aan de slag bij de raad voor kinderbescherming of de reclassering. Je werkt meestal op kantoor, of je bent op huisbezoek.

Wat doe je?

Als jeugdbeschermer krijg je te maken met jeugdigen of gezinnen die op een bepaalde manier in de problemen zijn geraakt. Je moet hierbij denken aan: ouders die niet in staat zijn hun kind(eren) op te voeden, jeugdigen die in aanraking gekomen zijn met criminaliteit, structurele spijbelaars of kinderen met psychische problemen. Een jeugdbeschermer wordt ingeschakeld wanneer de rechter heeft uitgesproken dat een kind bedreigd wordt in zijn leefsituatie. Jij begeleidt de jongere en het gezin en je adviseert de kinderrechter over de te nemen stappen. Daarbij stel je een plan van aanpak op, waarin je beschrijft hoe je structuur probeert te krijgen in de opvoeding. Verder speel je een rol bij bemiddeling van problemen en je houdt in de gaten of de maatregelen ook worden nageleefd. Je rapporteert aan de hulpverleners en de instanties die bij het probleem betrokken zijn. Ook leg je een dossier aan waarin al jouw bevindingen zijn weergegeven.

Wat moet je kunnen?

Een jeugdbeschermer moet goed zijn in doel- en resultaatgericht werken. Voor het bieden van hulp en begeleiding moet je beschikken over goede sociale vaardigheden, zodat je kunt werken op vertrouwensbasis. Je moet stevig in je schoenen staan, want je krijgt te maken met een hectische en (soms) onveilige omgeving. Je moet dan ook niet aarzelen om in te grijpen waar nodig en soms moet je besluiten kunnen nemen op basis van heel weinig informatie. Verder moet je stressbestendig en flexibel zijn, en goed kunnen improviseren. Het spreekt vanzelf dat je ook moet beschikken over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden.

Verwante beroepen

  • Jeugdbeschermer
  • Jeugdreclasseerder
  • Gezinsvoogd
  • Casemanager