ROC van Amsterdam

Vakman-ondernemer

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een vakman-ondernemer werkt voor zijn eigen onderneming. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werven van klanten, voor je eigen inkomen en risico. Je kunt een onderneming starten in heel veel verschillende branches.

Als vakman-ondernemer onderzoek je eerst de markt. Je gaat na hoe je kunt inspelen op de behoeften van mogelijke klanten en hoe je je kunt onderscheiden van anderen. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om een onderneming te starten, maak je eerst een ondernemingsplan. In dit ondernemingsplan leg je vast hoe je de toekomstige ontwikkeling ziet van jouw onderneming. Je zorgt ervoor dat je onderneming gefinancierd kan worden en je zoekt geschikte leveranciers voor de grondstoffen, producten of diensten die je nodig hebt.

Je maakt reclame voor jouw onderneming en probeert klanten aan te trekken. Als vakman-ondernemer stel je offertes op voor mogelijke klanten en verwerft opdrachten. Je geeft instructies aan je medewerkers en ondersteunt hen om de opdrachten voor je klanten zo goed mogelijk uit te voeren.

Tenslotte stel je facturen op voor de geleverde producten of diensten. Je geeft de nodige gegevens door aan de boekhouder en de belastingdienst. Voortdurend waak je over de financiële toestand van je onderneming en op basis daarvan stuur je de onderneming aan.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Vakman ondernemer ga je aan de slag met het maken van een ondernemingsplan en hoe deze waar te maken. Vakken zoals marketing, presenteren, boekhouden en netwerken helpen je hier bij. Ook wordt er aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert wat je sterke en zwakke punten zijn en werkt hieraan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als vakman-ondernemer wordt van jou verwacht dat je jouw vakmanschap kunt gebruiken om er zelfstandig een onderneming mee op te starten. Je moet inzicht hebben in de behoeften van mensen of bedrijven en daarop inspelen met het vakmanschap dat je te bieden hebt. Natuurlijk ben je sociaal vaardig omdat je met (potentiële) klanten op een aangename en overtuigende manier moet kunnen omgaan. Je bent commercieel ingesteld en hebt de gave om kansen te herkennen en te gebruiken om jouw onderneming verder uit te breiden. Je hebt kennis van financiële zaken zodat je de onderneming op financieel gebied gezond kunt houden en geen onnodige risico’s neemt. Je kunt omgaan met tegenslagen en je hebt voldoende leiderschapskwaliteiten om jouw personeel op een resultaatgerichte manier aan te sturen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Poort, Lelystad - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Horst - Yuverta BOL BBL
Roermond, Venray, Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL
Utrecht - Nimeto Utrecht BOL BBL
Veghel, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.