Game Engineering

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

'Vanaf 1 september 2018 valt deze studie onder de opleiding Creative Media and Game Technologies.'

Als er één industrie volop in ontwikkeling is, dan is het wel de game-industrie. Van action games en puzzle games tot sports games en educatieve games. En vergeet niet de simulatiegames voor bijvoorbeeld de luchtvaart of social mediagames voor smartphones. Ook de zogenaamde serious games voor de zorg of het onderwijs zijn flink in opkomst. Hoe worden deze games gemaakt? En wie zorgt ervoor dat de games vanuit technisch oogpunt helemaal goed zijn?

Als student van de studieroute Game Engineering leer je hoe dit allemaal werkt. Je wordt opgeleid tot gametechnoloog die verstand heeft van de technologieën achter de games. Je leert hoe je je kunt specialiseren in het ontwikkelen van games op diverse vlakken. Of het nu gaat om games voor computers, smartphones of de nieuwste consoles. Game Engineering leidt je rond in de virtuele en interactieve belevingswereld waar fictie en realiteit hand in hand gaan. De opleiding Game Engineering valt onder Academie Creatieve Technologie van Saxion.

Opleidingsinhoud

Als gametechnoloog zorg jij voor de technologie en de juiste programmering achter de game. Je bent software-ingenieur die zich specialiseert in het ontwikkelen van games op diverse vlakken. Je werkt intensief samen met de gamedesigner, artist & producer. Hierdoor krijg je een brede visie op het vakgebied.

Eerste en tweede jaar
Tijdens de eerste twee jaren van de studieroute leg je de basis voor de rest van je studie. Je houdt je bezig met projecten en volgt vakken als Flash, actionscript, mobile device programming, 3D-programming, audio techniques, databases, network techniques, artificial intelligence en game engines. Ook volg je vakken samen met studenten van de studieroute Game Design & Production. Voorbeelden van gezamenlijke vakken zijn interaction design, game design, presenteren & vergaderen en team development.

Derde en vierde jaar
Het derde en vierde jaar van je studie bieden ruimte voor individuele invulling en specialisatie. In het derde jaar ga je op stage bij een zelfgekozen bedrijf of organisatie. Het vierde jaar begin je met het volgen van een minor. Hierna kies je een bedrijf of organisatie waar je vervolgens een half jaar gaat afstuderen.

Vooropleiding

Voor Game Engineering gelden aanvullende toelatingseisen. Dit houdt in dat je - al dan niet - wordt toegelaten aan de hand van een selecterende intakeprocedure. Kijk bij het tabblad Toelating -> overige toelatingsbepalingen en download meer informatie over de procedure aan de rechterzijde (Intake Assignment).

Als je je voor een hoger beroepsopleiding wilt inschrijven, moet je rekening houden met een aantal spelregels. Je moet je uiterlijk op 1 mei via Studielink aanmelden.
Game Engineering is een studieroute binnen de opleiding Creative Media & Game Technologies. Voor deze studieroute gelden aanvullende toelatingseisen waardoor de intakeactiviteiten afwijken van de meeste opleidingen. Er vindt een selectie plaats door middel van een intakeprocedure. Deze intake resulteert uiteindelijk in een bindend advies: toelating of afwijzing.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit die door de overheid gefinancierd wordt. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen