Master Leren & Innoveren - Onderzoekende Onderwijsontwerper

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je als ervaren, gemotiveerde leraar c.q.docent een volgende stap maken in je loopbaan? Ambieer je de rol van een onderzoekende onderwijsontwerper, degene die onderwijs onderzoekt, nieuw onderwijs ontwerpt en de implementatie realiseert op jouw eigen school? De master ‘Leren & Innoveren – Onderzoekende Onderwijsontwerper’ geeft jou die kans.

Bij deze variant van de Master Leren & Innoveren van Saxion in Deventer word je vooral opgeleid tot een Onderzoekende Onderwijsontwerper. Daarnaast is er aandacht voor jouw voortrekkersrol op het gebied van onderwijsvernieuwing, waarbij je leert hoe je draagvlak, succesvolle ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de onderwijsvernieuwing realiseert op de eigen school.

Vanaf september 2016 biedt Saxion in deze master de unieke mogelijkheid om je ook te specialiseren in Dalton- of Montessorionderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
Naast deze MLI voor Onderzoekende Onderwijsontwerpers biedt Saxion nog twee andere MLI-varianten. Je leest meer op de betreffende webpagina’s:

  • Master Leren & Innoveren – Teacher leader
  • Master Leren & Innoveren – Beginnende professionals

Vierslagleren
Met de regeling vierslagleren stimuleert OCW leraren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs een master te volgen. Bij Vierslagleren vormen een beginnende leraar (minder dan vijf jaar afgestudeerd) en een ervaren leraar een duo. De beginnende leraar neemt maximaal twee werkdagen over. De ervaren leraar gebruikt de vrijgekomen uren voor een masterstudie. De beginnende leraar doet werkervaring op en ontwikkelt zich verder met eveneens een master. Ze leren van elkaar en werken samen aan de schoolontwikkeling.

Opleidingsinhoud

De master Leren & Innoveren – Onderzoekende Onderwijsontwerper van Saxion in Deventer is gebaseerd op 20 uur studiebelasting per week. Je hebt één dag per week les, op de maandag van 14.30 tot 19.30 uur.

Ontwerpen en onderzoeken: vier fasen
Het programma is opgebouwd rond vier fasen van het praktijkgerichte ontwerpen en onderzoeken. Elke fase duurt een half jaar. In elk half jaar staat een van de fasen centraal:
  • Onderzoeken en analyseren
  • Ontwerpen
  • Uitproberen en evalueren
  • Aanpassen en implementeren

Er is een sterke relatie tussen de theorie en toepassing op de eigen school. Dat werkt als volgt. In elke fase ga je systematisch aan de slag met een zelfgekozen onderwijskundig probleem op jouw eigen school of academie. Dat probleem noemen we het project, dat tevens de rode draad in je masteropleiding vormt. Eerst identificeer en analyseer je jouw onderwijsprobleem. Dat resulteert in een projectplan waarvoor je onderbouwing zoekt in de school. Dan ontwerp je één of meer prototypes. Je probeert het ontwerp uit in de eigen onderwijspraktijk en zorgt tegelijkertijd voor systematische evaluatie. Zo kom je tot een bijgesteld, definitief onderwijsontwerp. Voor dit ontwerp ontwikkel je een implementatieplan voor de definitieve borging op jouw school. Zo snijdt het mes aan twee kanten: voor jou als masterstudent vormt het project in de eigen school of academie een leerzaam onderzoek. In jouw school of academie geven het onderzoek en het onderwijsontwerp impulsen aan verbetering van het onderwijs.

Drie leerlijnen
De kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes die je daarbij nodig hebt leer je bij de drie leerlijnen, die we ter voorbereiding en ondersteuning aanbieden:

  • Ontwerpen
  • Onderzoeken
  • Onderwijzen

De theorieën en modellen die aan bod komen maken we zoveel mogelijk toepasbaar voor jouw project, op de eigen school. De docenten spelen voortdurend in op jouw specifieke onderwijssituatie en achtergrond. Daarnaast komen uiteraard ook de praktijkproblemen aan de orde ingebracht door jouw medestudenten en brengen ook de docenten voorbeelden in vanuit hun eigen onderwijspraktijk. Zo leer je uiteenlopende situaties en mogelijkheden kennen en leer je ook van elkaar.

NIEUW: Montessori of Dalton
Werk je in het montessori - of daltononderwijs? Binnen deze master spelen we daar op in. Je doet onderzoek binnen je eigen schoolconcept. Je krijgt onderwijs van een gespecialiseerde montessori -of daltondocent, waarbij je je verdiept in de literatuur en achtergrond.

NIEUW: Master ROC
Werk je in het middelbaar beroepsonderwijs? Ook dan sluit deze master goed aan bij jouw onderwijspraktijk. De nauwe samenwerking tussen Saxion en ROC heeft geleid tot de mastertrack ROC. Je verdiept je in belangrijke thema’s voor het mbo.

Vooropleiding

De Master Leren & Innoveren – Onderzoekende Onderwijsontwerper richt zich op ervaren docenten (circa 3 jaar ervaring) in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs of volwasseneneducatie, met de motivatie en ambitie om zich te ontwikkelen tot een drijvende kracht op het gebied van onderwijsvernieuwing.
Je hebt minimaal een hbo-diploma nodig waarin je voldoende didactisch/pedagogisch bent toegerust, zoals Leraar Basisonderwijs of een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid. Daarnaast is het van belang om tijdens de opleiding over voldoende mogelijkheden te beschikken om praktijkgericht onderzoek uit te voeren bij de eigen werkgever.
Voor studenten die willen deelnemen aan de daltonspecialisatie geldt dat zij een daltoncertificaat hebben. Studenten die de specialisatie montessori doen hebben de montessori-opleiding afgerond
Een schriftelijk assessment maakt deel uit van de toelatingsprocedure.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geďndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen