Tweedegraads Lerarenopleiding (NEXT)*

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Let op: Saxion Next is een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs en maakt deel uit van Saxion. Door het unieke, particuliere karakter van deze hogeschool, zijn de opleidingen duurder dan gebruikelijk.

Lijkt het jou een uitdaging om jongeren of volwassenen les te geven? Ben jij deskundig in een vak dat je graag wilt overbrengen aan anderen, maar heb je nog geen didactische vaardigheden? Dan is de Tweedegraadslerarenopleiding (deeltijd) van Saxion iets voor jou. In twee jaar tijd ontwikkel jij je tot een deskundig en bevoegd docent voor het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.

Wat zijn je carrièrekansen?
Met een tweedegraadsbevoegdheid mag je zelfstandig lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo en het middelbaar beroepsonderwijs. De deeltijdopleiding leidt op tot tweedegraads docent in één van de volgende vakgebieden: Nederlands, Engels, Frans, Duits, biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, economie, verzorging/huishoudkunde, maatschappijleer, verzorging/gezondheidskunde en beeldende vorming.

Wat is jouw profiel?
Je vindt het leuk om kennis over te dragen en met jonge mensen om te gaan. Je bent op je plek met groepen; je hebt geduld, maar kunt ook de regie en rust behouden. Je bent empathisch ten opzichte van je individuele leerlingen en zakelijk richting de klas. Je weet te inspireren en te motiveren. Je bent consequent en rechtvaardig naar de leerling en de klas. Je werkt graag in een team.

* Betreft een geaccrediteerde bacheloropleiding die door Saxion Next wordt aangeboden. Het collegegeld is hoger dan het wettelijk collegegeld. Meer informatie over de opleidingen van Saxion Next is op de website van Saxion Next te vinden.

Opleidingsinhoud

In dit verkorte traject worden alleen de pedagogische en (vak)didactische vakken en vaardigheden aangeboden. Je beschikt al over een afgeronde relevante hbo- of wo-opleiding die vakinhoudelijk dekkend is voor de gewenste bevoegdheid. De theoretische basis krijg je in vakken als ontwikkelingspsychologie, (ortho)pedagogiek, didactiek, leerpsychologie en inzet van media. Naast colleges loop je 200 dagen stage op verschillende scholen. Vanuit de lerarenopleiding krijg je een begeleider. Ook op je stageschool heb je een vakcoach.

Bijzondere kenmerken
  • veel keuze qua stagedagen, schooltype, regio en doelgroep
  • het aantal stagedagen per week bepaal je zelf
  • goede vooruitzichten op een baan in het onderwijs

Vooropleiding

Voor toelating ben je in het bezit van een vakinhoudelijk relevant hbo- of universitair getuigschrift. Individueel wordt bekeken of de vooropleiding aansluit. Daarnaast bieden we trajecten op maat voor zij-instromers, bedoeld voor onbevoegde docenten die al lesgeven.

Opleidingsduur

1,5 - 2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op
€ 1.984,00.

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen