Vitaliteitsbegeleider in Zorg & Welzijn

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na de opleiding Vitaliteitsbegeleider in zorg en welzijn kun je gaan werken in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg of bij welzijnsinstellingen en ziekenhuizen. Deze instellingen organiseren dagbesteding, wonen en recreatie voor mensen die dat nodig hebben. Een vitaliteitsbegeleider ondersteunt mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Zo kun je ondersteuning verlenen in de zorg of bewegingsactiviteiten uitvoeren met cliënten. Als vitaliteitsbegeleider werk je veel samen met je collega’s. Deze collega’s zijn in veel gevallen opgeleid als begeleider specifieke doelgroepen, begeleider gehandicaptenzorg of verzorgende-IG.

Opleidingsinhoud

Houd je van beweging en anderen in beweging brengen? Houd je van mensen ondersteunen in hun dagelijks leven? Ben je op zoek naar een opleiding waar bewegen, welzijn en zorg centraal staan? Dan is deze opleiding iets voor jou. Je combineert Zorg, Welzijn en Sport in je dagelijkse werk.

Je leert in deze opleiding om beweegactiviteiten toe te passen, ondersteuning en zorg te verlenen, binnen instellingen voor zorg en welzijn. Je werkt hierin samen met collega’s in een team. Jouw collega’s zijn veelal opgeleid als Verzorgende-IG, Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen. Ook jij wordt opgeleid als zorgverlener/begeleider, maar jij hebt iets extra’s, door wat je allemaal weet en kan op het gebied van gezondheid en bewegen (vitaliteit).

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding Vitaliteitsbegeleider in Zorg & Welzijn is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 3. Je gaat ongeveer 60% van de tijd naar school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op.
Je werkt met ouderen en mensen met een handicap of chronische aandoening. Ondersteuning en stimuleren van vitaliteit staat centraal.

Wat leer je tijdens de opleiding?
  • Verzorgen en begeleiden van mensen
  • Begeleidt bij en stimuleert beweegactiviteiten
  • Opstellen en aanpassen van een zorg- en bewegingsplan
  • Omgaan met vragen en wensen van de mensen voor wie jij zorgt

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent graag in beweging en wilt anderen stimuleren om hieraan mee te doen. Daarnaast ben je op zoek naar een job waarbij je direct aan het werk kan met mensen en ben je op zoek naar een opleiding waarbij je men kan helpen activeren en in beweging kan brengen. Het is van belang dat je goed kunt samenwerken en zeer hulpvaardig bent. Je bent iemand die denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Daarnaast ben je erg behulpzaam en verantwoordelijk.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen