Kunst en Techniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Breng twee gebieden samen waar de mogelijkheden onbegrensd lijken en je hebt een boeiend vakgebied gecreëerd, waarin alles draait om multimedia: film en video, clips, animatie, games, voorlichtingmateriaal, informatiezuilen en andere interactieve systemen. Je kunt kiezen voor de techniekvariant, waarbij de nadruk ligt op de techniekexponent in multimedia, of voor de kunstvariant - met de nadruk op de grafische en creatieve aspecten. Werk kun je vinden bij bedrijven die deze moderne technologieën gebruiken: audio- en tv/videostudio's, communicatiebedrijven (internet, websites, virtual reality), reclamebureaus, onderzoeksinstituten en nog veel meer.

Opleidingsinhoud

De propedeuse duurt één jaar. Afhankelijk van de school kun je kiezen uit verschillende specialisaties. Voorbeelden hiervan zijn: digital media design, game design and development, animation and motion graphics, virtual reality en noem maar op. Bij de technische vakken die je krijgt moet je denken aan informatica, computergebruik, video-, audio-, internettechnieken, telecommunicatie en telematica. Kunst kom je tegen in vakken als tekenen, ruimtelijk vormgeven, kunstgeschiedenis, animatie, webdesign, grafisch ontwerpen en het schrijven van scripts.

Omdat je ontwerpt voor gebruik door mensen, vormen menswetenschappen ook een belangrijk onderdeel van de leerstof. Vakken als psychologie, ethiek, didactiek, management, communicatie en presentatie maken daar deel van uit.

De hoofdfase duurt drie jaar. Je studeert zeer praktijkgericht, je werkt veel in groepen aan praktijkgerelateerde opdrachten. Werkbezoeken en stages horen ook bij deze opleiding. Je kunt gebruik maken van veel faciliteiten: audio- en videostudio's, montageruimten etc. Je sluit de studie af met een opdracht voor het ontwerpen van een nieuw product.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet creatief zijn, over beeldend vermogen bezitten, niet vastzitten aan gebaande wegen, open staan voor nieuwe toepassingen en nieuwe technologieën, en zeer geïnteresseerd zijn in informatica en multimediatoepassingen. Je moet goed in een team kunnen werken, maar ook zelfstandig kunnen werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen