HBO-bachelor Commerciële economie – Specialisatie Accountmanagement

HBO-opleiding
XOI108
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als econoom moet je in staat zijn om kennis op te bouwen over klanten, klantwaarde en de producten en diensten die daar wel en niet aan bijdragen. Het thema Marketing Intelligence in de hoofdfase leert je hier alles over. En hoe kun je een bijdrage leveren aan het creëren van klantwaarde? Hoe onderscheid je je als organisatie van andere organisaties? Dat is het onderwerp van het tweede thema in de hoofdfase. . Ruime aandacht wordt daarin besteed aan belangrijke en actuele onderwerpen als het kwantificeren van klantwaarde en de online kant van marketing. Tot slot leer je in het thema Relatiemanagement hoe je relaties met externe relaties als klanten, leveranciers en bedrijven moet onderhouden en hoe je deze ontwikkelt en beheert.

Opleidingsinhoud

Breed, praktisch en actueel
De opleiding is breed van opzet. Tijdens je studie doe je alle kennis op die nodig is om op verschillende plaatsen binnen een organisatie te kunnen functioneren. Naarmate je verder komt in je studie, ga je dieper in op verschillende onderwerpen. Je doet niet alleen uitgebreide theoretische kennis op, maar wordt ook uitstekend voorbereid op de praktijk. Bijvoorbeeld door middel van de praktijkintegratie-opdrachten. In de praktijkintegratie-opdrachten ontwikkel je échte beroepsproducten, zoals een (online) marketing plan of een accountplan. Als je een dergelijk beroepsproduct al eens hebt gemaakt, is het bij deze opleiding mogelijk om die in te brengen. Omdat elk thema van de opleiding met een praktijk-integratieopdracht wordt afgesloten, blijft de praktijk gedurende de gehele opleiding centraal staan! Bovendien wordt in deze opdrachten de actualiteit van het vakgebied nauwlettend gevolgd.

Tijdens de opleiding maak je in de propedeuse kennis met het domein en het werkveld van de commercieel econoom. Je doet eerst basiskennis commerciële economie en sales op en ontwikkelt competenties, die nodig zijn om de sterktes en zwaktes van een bedrijf vast te stellen en marketingbeleid te ontwikkelen en te onderbouwen. Vervolgens ontwikkel je in het thema Marktgericht Ondernemen competenties die nodig zijn om processen in een organisatie te leren kennen en te beoordelen. Ook leer je alles op het gebied van marktcommunicatie: je leert hoe je met externe en interne stakeholders communiceert en, om je voor te bereiden op een internationale carrière, oefen je je zakelijk Engels, en communicatievaardigheden.

Accountmanagement
De minor Accountmanagement leidt op tot functies in accountmanagement. Vanuit de markt wordt veel belang gehecht aan inzicht in het verkoopproces maar ook aan inzicht in en het onderhouden van externe relaties. Het vak Koopgedrag geeft inzicht in het aankoopgedrag van consumenten en bedrijven.

Verder worden expliciet genoemd het omgaan met informatie, klantsystemen, het meten van prestaties, het verwerken van klantinformatie en vaardigheden als acquisitie en relatiebeheer. Op basis hiervan is gekozen voor een vak sales performance waarin onderwerpen als klantinformatie, ICT, sales performance, benchmarking, en de BSC worden opgenomen èn een vaardighedenvak acquisitie en relatiebeheer.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding en ontvang een gratis informatie per email.

Vooropleiding

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4.

Beschik je niet over een van deze diploma's maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding, of relevante werkervaring, dan kun je ook worden toegelaten. Vul in dat geval op het formulier Toelatings-en/of vrijstellingsverzoek bij gevraagde vooropleiding de relevante opleidingen en/of werkervaring in. Voor een dergelijk verzoek brengen wij € 50,- in rekening. Hiervoor geef je een machtiging af. Schrijf je je vervolgens in, dan wordt het bedrag in mindering gebracht op je lesgeld. Bij je verzoek tot toelating dien je een uitgebreid cv plus een kopie van diploma's, certificaten of cijferlijsten mee te sturen (onvolledige verzoeken worden retour gezonden). De Toetsingscommissie zal binnen 3 weken laten weten of je verzoek is ingewilligd.

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen