HBO-bachelor Fiscaal Recht en Economie (FRE)

HBO-opleiding
XOI046
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Fiscaal econoom ofwel belastingkundige is typisch zo'n beroep dat je niet direct associeert met creativiteit. Echter, reken maar dat je behoorlijk vindingrijk moet zijn om je functie goed uit te kunnen oefenen! De HBO-opleiding Fiscale economie bereidt je hier perfect op voor.

Als fiscaal econoom bespaar je je klanten véél geld. Door de talrijke wetten en regels die ons belastingstelsel kent correct toe te passen, zorg je ervoor dat bedrijven of particulieren niet méér belasting betalen dan nodig is. Logisch dus dat de fiscaal economen zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. In drie tot zes jaar kun je de HBO-opleiding Fiscale economie afronden en weet je alle ins en outs op belastinggebied!

Het wordt er fiscaal gezien helaas niet eenvoudiger op in Nederland. Gelukkig maakt dat een baan als fiscaal econoom of belastingdeskundige alleen maar dynamischer. De wetgeving verandert voortdurend. En jij moet dan snel aan je klanten kunnen uitleggen welke gevolgen dit heeft voor hun bedrijfsvoering en toekomstplannen. Als fiscaal econoom beschik je over zulke specialistische en tegelijk brede én veelgevraagde kennis, dat je terecht kunt komen in elke organisatie die voor financieel-economische keuzes komt te staan, zowel in de publieke als in de private sector.

Met je diploma op zak kom je in aanmerking voor de meest uiteenlopende functies op midden- en hoger kaderniveau. Bij de overheid zijn verschillende mogelijkheden, zoals een functie bij de belastingdienst, de FIOD of het ministerie van Financiën of de douane. Ook is de overheid altijd op zoek naar financieel adviseurs, fiscaal specialisten en fiscaaljuridische medewerkers.

Of kies voor een baan in de zakelijke financiële dienstverlening. Denk aan belastingmedewerker, financieel adviseur in het bank- en verzekeringswezen of bedrijfsadministrateur. Wil je liever in een functie werken ondersteunend bij zakelijke dienstverlening, dan kun je denken aan een baan in de accountancy. Ook kun je terecht in het midden- en kleinbedrijf en bij grote ondernemingen met fiscale afdelingen.

Het moge duidelijk zijn: de opleiding HBO FE opent behoorlijk wat deuren voor je.

Opleidingsinhoud

De opleiding HBO Fiscale economie van Hogeschool is volledig erkend door het ministerie van OCW. Bovendien heeft deze HBO-opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Deze accreditatie garandeert (internationale) erkenning van het diploma dat je bij Hogeschool behaalt.

Na deze opleiding kun je de meest uiteenlopende organisaties, bedrijven of particulieren een gedegen fiscaal advies geven. Je leert alle mogelijke fiscale, juridische en (bedrijfs)economische vraagstukken vakkundig op te lossen. Een uitgekiende belastingaangifte voeren en controleren, financiële planningen verzorgen, noem maar op.

Tijdens de opleiding kun je een inleiding in alle fiscaal-economische disciplines verwachten. Je raakt vertrouwd met bedrijfseconomische en administratieve processen. Inleiding bedrijfseconomie en belastingwetgeving komen aan de orde. Ook leer je efficiënt werken met de voor jouw vakgebied handige computerprogramma's. Verderop in de opleiding verdiep je je kennis van fiscale en economische zaken met modules als Sociaalrecht, Privaatrecht en Finance & Riskmanagement. Aangevuld met modules zoals Successierechten en overige belastingen haal je het meteen het diploma RB Belastingconsulent en ben je perfect voorbereid op de belastingadviespraktijk. Omdat internationalisering van wet- en regelgeving steeds vaker een rol speelt, maakt ook de module Business English onderdeel uit van het studieprogramma. Wist je dat je na deze taalmodule, waarin je zowel schriftelijk als mondeling wordt getraind, een Certificate in Advanced English bezit? Dit is alléén bij Hogeschool het geval!

In het studieprogramma zie je welke modules je tijdens je studie kunt verwachten.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding en ontvang een gratis informatie per email.

Vooropleiding

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4.

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over een van deze diploma's maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je ook worden toegelaten. Vul in dat geval op het formulier Toelatings-en/of vrijstellingsverzoek bij gevraagde vooropleiding de relevante opleidingen en/of werkervaring in.

Voor een vrijstellings- of toelatingverzoek brengen wij € 50,– in rekening. Hiervoor geef je een machtiging af. Schrijf je je vervolgens in dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je lesgeld.

Bij je verzoek tot toelating dien je een uitgebreid cv plus een kopie van diploma's, certificaten of cijferlijsten mee te sturen (onvolledige verzoeken worden retour gezonden). De toetsingscommissie laat binnen drie á vier weken weten of je verzoek is ingewilligd.

Computervaardigheden
Voor deze opleiding gaan we ervan uit dat je over basiscomputervaardigheden beschikt. Is dit niet het geval, dan raden we je aan om, naast deze opleiding, de -cursus Europees computerrijbewijs (ECDL) te volgen.

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen