HBO-bachelor Vertaler Spaans

HBO-opleiding
XOI060
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Door een groeiende internationalisering van het bedrijfsleven en overheidsorganisaties is er een toenemende vraag naar goede vertalers die feilloos teksten en documenten om weten te zetten in een andere taal. Met deze NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding doe je de nodige kennis en ervaring op om aan de slag te gaan als vertaler Spaans. Je kunt er voor kiezen om in loondienst bij een vertaalbureau te gaan werken of als freelancer. Je kunt zelfs je eigen vertaalbureau starten. Dit is perfect wanneer je zelf je eigen werktijden en -dagen wilt kunnen indelen. Daarnaast kun je ook aan het werk in diverse andere functies, zoals in een managementondersteunende functie bij een internationaal georiënteerd bedrijf. Professionals met een goede vertaalopleiding zijn binnen zulke bedrijven tegenwoordig onmisbaar.

De HBO-opleiding vertaler Spaans behandelt alle aspecten van vertalen – van het vertalen van een zakelijk contract of een praktische handleiding tot een commerciële uiting zoals een brochure. In de laatste fase van je opleiding kies je twee specialisaties. Tijdens de mondelinge lesdagen worden alle vaardigheden getraind onder begeleiding van topdocenten met veel vertaalervaring.

Kortom: een gevarieerde en uitdagende opleiding met goede toekomstperspectieven. Wil jij graag aan de slag als vertaler Spaans? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Opleidingsinhoud

Het accent bij de HBO-opleiding Vertaler Spaans ligt uiteraard op vertalen, zowel van het Spaans naar het Nederlands als andersom. Hierbij is er aandacht voor verschillende invalshoeken. Vakken als grammatica, linguïstiek, lees- en spreekvaardigheid bieden de nodige ondersteuning.

De opleiding behandelt diverse digitale en papieren vertaalhulpmiddelen en gaat in op zelfstandig ondernemen/freelance vertalen. Bovendien is er aandacht voor maatschappelijke en culturele verschillen tussen Nederland en Spaanstalige gebieden waar rekening mee gehouden moet worden bij het maken van een vertaling. In het laatste jaar worden er diverse vertaalspecialisaties aangeboden. Tot slot is er aandacht voor zelfstandig ondernemerschap/freelance vertalen. Kortom: een zeer complete studie.

Het studieprogramma van de opleiding bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase. In dertien modules komen alle aspecten van het vak aan bod. De opleiding wordt afgesloten met een stage en een afstudeeropdracht.

Mondelinge lesdagen
Oefening baart kunst en dat geldt zeker voor vertalen. Tijdens de opleiding ligt de nadruk dan ook op het “doen”. Zo ook tijdens de mondelinge lesdagen. De mondelinge lessen worden gegeven door docenten die stuk voor stuk ruime ervaring hebben in de vertaalpraktijk. In totaal worden er acht mondelinge lesdagen georganiseerd, waarvan de laatste drie verplicht zijn.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal in combinatie met gerenommeerde vakliteratuur. Het lesmateriaal is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Houd rekening met een uitgave van ongeveer € 500,- (2014) voor kernliteratuur.

Gratis extra studiematerialen
Bij de opleiding zitten bovendien onderstaande gratis extra leermiddelen:
  • cd’s bij de modules Spaans I en Spaans II
  • headset met microfoon om opdrachten in te spreken en feedback te beluisteren

Digitale leeromgeving
Via Campus, de digitale leeromgeving, is de docent altijd bereikbaar voor vragen. Campus biedt daarnaast tal van innovatieve studietools, zoals assessments, kennistests, een digitaal portfolio en een unieke online kennistrainer (ook voor op je smartphone). Bovendien worden bij steeds meer opleidingen online hoorcolleges aangeboden om bepaalde onderwerpen uit de lesstof te verduidelijken of uit te lichten.

Examen
De examinering van de propedeusemodules wordt verzorgd door Hogeschool. Daarnaast is er in de propedeuse een examen van Instituto Cervantes opgenomen. Sommige modules worden met een schriftelijk examen afgerond en andere met een praktijkopdracht. Een voldoende resultaat geeft recht op een HBO-certificaat.

De modules Vertalen Spaans II en Maatschappijkennis en vertalen (Spaans) bereiden voor op de examenonderdelen van het Nationaal Examen Vertaler Spaans van de SNEVT (Stichting Nationale Examens Vertaler en Tolk). Om tot de examenonderdelen toegelaten te worden, is een verklaring van geen bezwaar voor het desbetreffende onderdeel vereist. Hiervoor dien je in het bezit te zijn van de door Hogeschool uitgegeven HBO-certificaten van de drie propedeusemodules én geslaagd te zijn voor de pretoets die Hogeschool per SNEVT-examenonderdeel organiseert.

De opleiding wordt afgesloten met een stage (die niet per se buitenshuis gedaan hoeft te worden) en een afstudeeropdracht. Hierin komen theoretische kennis en praktijkervaring samen.

Bij deze opleiding zijn een of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Dus: geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af waardoor de uitslag snel bekend is.

Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 500,- voor de propedeuse en € 1.500,- voor de hoofdfase (2014) aan examenkosten. Dit is inclusief examengelden voor examens die door andere organisaties, zoals de SNEVT, worden afgenomen.

HBO-getuigschrift
De bacheloropleiding HBO Vertaler Spaans van Hogeschool is volledig erkend door het Ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Vertaler Spaans behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Communication (B Comm) worden gevoerd.

Vooropleiding

HAVO, VWO of MBO Niveau 4

Kosten

Lesgeld per jaar
€ 1.521,90

Lesgeld per maand
€ 133,50
Kies je voor betaling in één keer, dan krijg je 5% korting! Eventuele tussentijdse prijswijzigingen worden niet doorberekend.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen