Medewerker toezicht en veiligheid

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Medewerker Toezicht en Veiligheid kun je gaan werken bij diverse toezichthoudende bedrijven. Je kunt dan ingezet worden om toezicht te houden bij gebouwen, terreinen, openbare ruimtes of evenementen.

Als medewerker toezicht en veiligheid ben je vooral bezig met het toezicht houden op gebouwen, terreinen, openbare ruimtes of evenementen. Meestal ben je op straat werkzaam. Op verzoek van je leidinggevende kun je de groep instructies en taken geven voor een bepaalde opdracht.
Naast toezicht houden zul je ook vragen van het publiek beantwoorden. Je combineert dus toezicht houden met service verlenen, maar je zult je vooral richten op afwijkende, ongewenste en onveilige zaken. Bij incidenten grijp je direct op een juiste wijze in.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je welke wetten en regels van belang zijn bij je toekomstige werk. Je wilt ten slotte een goede basis hebben als toekomstig medewerker toezicht en veiligheid! Je leert verschillende onderdelen van het vak zoals surveilleren, rapporteren en waar je op moet letten bij het toezicht houden. Hiernaast krijg je vakken zoals levensreddend handelen en sanctioneren. Naast de theoretische kennis die je ontwikkeld tijdens de opleiding krijg je ook de kans deze kennis toe te passen in de praktijk. Zo doe je echt ervaring op en leer je tijdens je werk de belangrijkste dingen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent geduldig, staat stevig in je schoenen en hebt een goed gevoel voor het dragen van verantwoordelijkheid. Je bent fysiek fit en kunt altijd stressbestendig te werk gaan. Daarnaast ben je flexibel ingesteld en heb je geen moeite met wisselende werkplekken.

Beroep in beeld


Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen