Allround medewerker AV-productie

Richting binnen: AV-Productie

MBO-opleiding
25716
2 tot 4 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround AV-medewerker kan je werk vinden in de AV-sector, oftewel de audiovisuele sector. Denk hierbij aan bedrijven die zicht bezighouden met tv, geluid, film en beeld. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk bij een fotostudio, een omroep, uitgeverij, multimediabedrijf, overheidsinstelling of een reclamebureau.

Als Allround medewerker AV-Productie ondersteun je de floormanager, cameraman, lichttechnicus of geluidsman bij een AV-productie. Je voert voornamelijk ondersteunende (faciliterende) werkzaamheden uit. Je zorgt ervoor dat het de audiovisuele materialen op de juiste plek zijn, dat ze ook weer netjes terug komen en dat ze worden onderhouden. Ook kun je deze apparaten bedienen, installeren en in sommige gevallen repareren. Klein onderhoud en het verhelpen van storingen behoren eveneens tot je taken. Om een voorbeeld te geven; bij een theater of televisieshow zijn geluid en licht een heel belangrijk onderdeel. Jij bent dan de persoon die ervoor zorgt dat de juiste materialen hiervoor aanwezig zijn en dat alles op de juiste plaats hangt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de aan- en afvoer en installaties van technische opnameapparatuur. Daarnaast leer je over verschillende vakken zoals elektrotechniek, en het gebruik van licht-, geluids- en beeldapparatuur. Je leert tijdens de opleiding alles over de nodige techniek om zo het beste te halen uit beeld en geluid. Je bent creatief bezig en leert hiernaast ook hoe je selecteert en monteert als het gaat om opnames.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij moet als allround AV-medewerker over goede sociale vaardigheden beschikken en extreem flexibel zijn. Je krijgt in deze sector te maken met onregelmatige werktijden, wisselende werklocaties en je werkt regelmatig onder (tijds)druk. Hier moet je wel mee om kunnen gaan. Je moet iets weten óf willen weten van techniek en het materiaal waarmee mensen in de audiovisuele sector werken. Je bent alert, signaleert snel storingen, kan goed samenwerken en je bent communicatief sterk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Drachten - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Utrecht - ROC Midden Nederland BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.