HBO-bachelor Logistiek en economie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Internationalisering, het wegvallen van grenzen, milieuproblematiek, het heeft allemaal gevolgen voor huidige en toekomstige goederenstromen. Het levert vraagstukken op én veel kansen. Bedrijven die willen concurreren op de logistieke markt, zitten dan ook te springen om praktisch opgeleide logistiek managers. De opleiding HBO Logistiek en economie van Hogeschool richt zich op actuele logistieke vraagstukken en behandelt deze aan de hand van duidelijke, samenhangende thema’s. Binnen drie jaar heb je het diploma op zak.

De opleiding is geschikt voor starters en voor mensen die al in de logistiek werken en graag willen doorgroeien naar een hogere functie of verdieping zoeken van hun huidige functie. HBO Logistiek en economie bereidt voor op een management functie in het middenkader als logistiek manager, maar ook inkoopmanager, kwaliteitsmanager of distribution manager. Daarnaast is supply chain management een groot onderdeel van de opleiding.

Een logistiek manager neemt besluiten die activiteiten van anderen in gang zetten. Je vervoert niet zelf de lading of maakt orders verzendklaar. Wat dat betreft is de functie vergelijkbaar met een verkeersleider: de verkeersleider vliegt zelf geen vliegtuig, maar neemt beslissingen zodat anderen veilig kunnen vliegen.

De HBO-bacheloropleiding Logistiek en economie van Hogeschool richt zich op het domein productielogistiek en supply chain management in de werkvelden productie, handel, retail en logistieke dienstverlening. Afgestudeerden in HBO Logistiek en economie zijn te vinden bij een grote verscheidenheid aan ondernemingen. Je kunt straks werkzaam zijn bij productieondernemingen, transport- en distributieondernemingen en tussenpersonen in de logistieke dienstverlening. Maar ook bij grote retailondernemingen als Albert Heijn, HEMA en Mediamarkt en bij logistieke ICT- en adviesondernemingen.

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgebouwd uit een zevental thema’s.

Thema 1: Inleiding bedrijfskunde en logistiek
De propedeuse beslaat het gehele eerste thema. De naam zegt het al, het is een inleidend thema, waarmee je basiskennis opdoet die van belang is voor de verdere studie. De nadruk ligt op het gebruiken van bedrijfskundige inzichten om logistieke processen te doorgronden en te beheersen.

Thema 2: Inrichten en sturen van werkprocessen
De nadruk in dit thema ligt op de analyse en het in kaart brengen van werkprocessen, het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van die processen vanuit bedrijfkundig perspectief. Een belangrijk aandachtspunt hierin is de betekenis van de ontwikkelingen in ICT voor de werkprocessen.

Thema 3: Logistiek in een bedrijf
Dit thema behandelt de onderwerpen die je als toekomstig logistiek manager nodig hebt om de interne logistiek te kennen en de dynamiek daarin te begrijpen. Het thema bouwt voort op de Inleiding logistiek uit het eerste thema en verdiept de kennis opgedaan in thema 2. De aansturing van logistieke processen wordt zo gebaseerd op een gedegen kennis van interne politiek.

Thema 4: Interface management klanten en leverancier
Succesvolle allianties opzetten met leveranciers en klanten in de supply chain is een belangrijk onderdeel van de opleiding. In dit thema leer je hoe je dat doet. Er wordt met name aandacht besteed aan managementvragen als uitbesteden of niet, aangaan van partnerships en de daarbij behorende risico’s, eisen formuleren en vertalen in contracten etc.

Thema 5: Beleid en logistiek
In dit thema doe je de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om deelprocessen te kunnen integreren tot een samenhangend logistiek beleid. Thema 5 heeft daarmee een duidelijke relatie met de drie vorige thema’s. De focus is gericht op het verbeteren en in stand houden van de huidige situatie.

Thema 6: Supply chain management
Hoe je kunt bijdragen aan het strategisch logistiek beleid van de organisatie leer je in dit thema. Het gaat om onderkennen van kansen en bedreigingen in de omgeving en voorstellen formuleren voor vernieuwingen. Ook de bijdrage van logistiek aan het ondernemingsbeleid komt aan de orde.

Thema 7: Doorvoeren van veranderingen
In dit thema leer je hoe je strategische keuzes vertaalt in haalbare en praktische projecten en de uitvoering ervan te managen. Het betreft niet alleen de organisatieveranderingen maar ook verandering van product- of productieportfolio, in logistiek concept, in beleid van inhuur, invoering van ICT-innovaties, outsourcing en bezuinigingen. Dit thema heeft relaties met de vijf voorgaande thema’s en brengt ze met elkaar in verband.

In het studieprogramma zie je precies welke vakken je tegenkomt in ieder thema.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Vooropleiding

Voor deelname aan alle HBO-opleidingen van Hogeschool geldt dat je in het bezit moet zijn van een HAVO-, VWO-, of MBO-diploma niveau 4. Naast de hierboven beschreven toelatingseisen, geldt voor deze opleiding dat één of meer van de volgende examenvakken op HAVO- of VWO-niveau gewenst zijn: Economie 1, Economie 2 en Wiskunde (oude stijl) of uitstroomprofiel 2 (nieuwe stijl).

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over een van deze diploma's maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je een formulier Toelatings-en/of vrijstellingsverzoek invullen. Vul dan bij de gevraagde vooropleiding de relevante opleidingen en/of werkervaring(en) in.

Voor een vrijstellings- of toelatingverzoek brengen wij € 50,– in rekening. Hiervoor geef je een machtiging af. Schrijf je je vervolgens in dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je lesgeld.

Bij je verzoek tot toelating dien je een uitgebreid cv plus een kopie van diploma's, certificaten of cijferlijsten mee te sturen (onvolledige verzoeken worden retour gezonden). De toetsingscommissie laat binnen drie á vier weken weten of je verzoek is ingewilligd.

Kosten

Studieduur: 3 jaar*
Lesgeld per maand : € 135,-
Lesgeld per jaar: € 1.539,- (incl. 5 % korting)

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren als je dat wilt en zo de opleiding sneller afronden.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen