HBO-bachelor Bouwkunde – Specialisatie Procesmanagement

HBO-opleiding
XOI075
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je het complete bouwproces kunnen managen? Deze opleiding leidt je op tot bouwkundig ingenieur met als specialisatie Procesmanagement. De opleiding bereidt je voor op managementfuncties of het zelfstandig ondernemerschap in de Bouw- en de Vastgoedwereld. Na deze opleiding heb je een gedegen bouwkundige ondergrond, ken je alle ins and outs van het gehele bouwproces én ben je als geen ander in staat het hele proces aan te sturen. In deze opleiding krijg je naast de bouwkundige vakken ook diverse managementvakken en worden managementvaardigheden geoefend.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO onder de titel HBO Bouwkunde. Na voltooiing van de opleiding mag je de titels Ingenieur (Ing.) en/of Bachelor of Built Environment (B BE) voeren.

Doordat je met deze opleiding een brede bouwkundige basis legt, kun je als afgestudeerde aan de slag binnen het hele spectrum van beroepen in de bouw en vastgoed. Door de specialisatie in procesmanagement kom je veelal terecht in de managementgeoriënteerde beroepen.

Je kunt aan de slag bij bouwbedrijven, ingenieurs- en architectenbureaus en technische installatiebedrijven. Of je kunt gaan werken in de vastgoed- of projectontwikkeling of bij de overheid. Mogelijke functies zijn werkvoorbereider, projectleider, bedrijfsleider, inspecteur bouw- en woningtoezicht, projectleider bij een architectenbureau en vastgoedontwikkelaar.

Opleidingsinhoud

De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met brancheverenigingen en het bouwbedrijfsleven, waaronder ingenieursbureau Boorsma BV te Drachten, een vooraanstaand ingenieursbureau op het gebied van bouw, civiel en milieu. De leerstof is geschreven door vakspecialisten die weten waar ze over praten. Ook de begeleiding van de studenten gebeurt door ervaren professionals uit de bouwsector.

Het studieprogramma van HBO Bouwkunde - Procesmanagement bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase en kan in vier jaar worden afgerond. In deze zeer praktijkgerichte opleiding ligt de nadruk op dóen. Na je studie heb je dus al flink wat ervaring opgebouwd. Dankzij de praktische lesdagen, een boeiende stage en veel leerzame praktijkopdrachten.

Bij deze opleiding is het mogelijk om beroepsproducten in te brengen. Heb je een bepaalde opdracht al eerder gemaakt op je werk of bij een eerdere opleiding, dan hoef je deze opdracht dus niet opnieuw te maken.

Tijdens de opleiding komen alle aspecten van het bouwproces aan de orde: vastgoedontwikkeling, projectontwikkeling, uitvoeren en facility management. Je leert wat integraal ontwerpen, ketenbeheer, duurzaamheid en procesmanagement inhouden. Ook doe je veel technische kennis op over het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. Straks weet je hoe je wensen en eisen kunt vertalen in technische mogelijkheden die vallen binnen het gestelde budget. Ook de wetten en voorschriften waaraan een gebouw en het bouwproces moeten voldoen, komen aan de orde.

Verder leer je hoe je door je technische kennis oplossingen kunt aandragen of kunt beoordelen en hoe je met je managementvaardigheden alles op elkaar af kunt stemmen, het proces kan overzien en op de juiste momenten bij kan sturen. De volgende managementvaardigheden komen aan de orde in de opleiding: communiceren, presenteren, onderhandelen, conflicthantering, commercieel handelen en coachen.

Je leert de verschillende partijen, meningen, doelen, methoden en oplossingen in, van en over de verschillende bouwfasen met elkaar te verenigen. Tot slot word je tijdens de opleiding vanzelfsprekend op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening, bouwtechnologie, organisatievormen en ICT. Bovendien behaal je het officiële en erkende NEMAS-diploma Middle management.

De kernvakken van de opleiding zijn Integraal Ontwerpen, Bouworganisatie, Projectmanagement en Procesmanagement.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Vooropleiding

Je dient in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4.

Daarnaast geldt dat enkele examenvakken gewenst zijn:
  • MBO: Niveau 4 met Wiskunde en Natuurkunde (HBO-doorstroomcertificaat wordt aanbevolen)
  • HAVO: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid
  • VWO: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij met Natuurkunde 1, Cultuur & Maatschappij met Wiskunde A1, 2 en Natuurkunde 1
  • HAVO of VWO oude stijl: Wiskunde B en Natuurkunde.
Ben je in het bezit van een HAVO-, VWO-diploma oude stijl, dan dien je bij inschrijving een kopie van het diploma mee te zenden.

Beschik je niet over een van bovenstaande diploma's, maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare opleiding gevolgd of beschik je over relevante werkervaring, dan kun je toch worden toegelaten.

Het beschikken over relevante werkervaring en werkplek is geen voorwaarde voor toelating tot de opleiding, maar strekt wel tot aanbeveling.

Kosten

Studieduur: 4 jaar*
Lesgeld per maand: € 110,-
Lesgeld per jaar: € 1.320,-

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren als je dat wilt en zo de opleiding sneller afronden.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen