HBO-bachelor Toegepaste psychologie

HBO-opleiding
XOI079
3 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je graag op hoger niveau werken in het boeiende vakgebied Psychologie? Volg dan deze zeer praktische opleiding waarbij je leert hoe je mensen kunt begeleiden, coachen en adviseren. De nadruk ligt op praktische beroepsvaardigheden in tegenstelling tot de universitaire opleiding die opleidt tot wetenschappelijk onderzoeker. Alles wat je hier leert, kun je direct gebruiken in de praktijk. Het beroepsprofiel voor deze opleiding is samengesteld in overleg met de Vereniging van Psychodiagnostisch Werkenden (VVP). Hogeschool is de eerste afstandsopleider met een NVAO-accreditatie voor een psychologieopleiding op HBO-niveau. Kwaliteit gegarandeerd dus! Na het afronden van de opleiding mag je de titel Bachelor of Applied Psychology voeren.

Je wordt opgeleid tot professional in de psychodiagnostiek en hulpverlening. Met dit diploma ben je inzetbaar in de brede sector van dienstverlening aan individuen, groepen en organisaties. Bij die dienstverlening staat het psychisch welzijn van de mens centraal. Voor welk specifiek beroep je wordt opgeleid is afhankelijk van de uitstroomrichting die je kiest.

Geestelijke Gezondheidszorg
In de geestelijke gezondheidszorg werk je in de extramurale, semimurale of intramurale zorg en houd je je bezig met diagnostiek en begeleiding van patiënten. Ook preventieactiviteiten behoren tot je takenpakket. Je kunt kiezen voor de uitstroomvariant GGZ-kinderen en jeugd of voor GGZ-volwassenen en ouderen.

Onderwijs
Je kunt gaan werken bij een schoolbegeleidingsdienst waar je kunt worden ingeschakeld in de individuele hulpverlening aan leerlingen, ouders en leerkrachten. Je informeert en geeft advies aan mensen die vragen hebben over studiekeuze, leren en studeren en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Bij moeilijkheden verricht je psychopedagogisch onderzoek en werk je samen met de cliënt een begeleidingsstrategie uit.

Ook kun je gaan werken bij een afdeling voor studentenadvies en -begeleiding. Daar informeer je over opleidingen, inhoud van programma’s etc. en je ondersteunt en begeleidt studenten met studieproblemen en/of persoonlijke problemen.

Ga je werken in het speciaal onderwijs, dan houd je je bezig met diagnostisch onderzoek bij hulpverlening aan leerlingen en begeleiding aan kinderen met (complexe) ontwikkelingsproblemen.

Arbeid en organisatie
Kies je voor deze uitstroomrichting, dan voer je in je toekomstige beroep taken uit op het gebied van personeelsbeleid, met name personeelsvoorziening, indiensttreding, personeelsontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Vanuit psychologische referentiekaders met deskundigheid op het terrein van de psychodiagnostiek en de psychosociale hulpverlening.

Opleidingsinhoud

Het studieprogramma van Toegepaste psychologie bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase en kan in drie jaar worden afgerond. De propedeuse heeft een oriënterende en vormende functie en een kennismakingsfunctie binnen de opleiding. Je doet eerst de vereiste basiskennis en basisvaardigheden op door middel van de theoriemodule. Hierbij maak je casusopdrachten en wordt de link met de beroepspraktijk gelegd. Ook volg je in het propedeusejaar vijf contactdagen, waarbij je je vaardigheden ontwikkelt. Tijdens deze dagen ontwikkel je vaardigheden op het gebied van diagnostiek, gesprekstechnieken, observatie en rapportage. De contactdagen zijn bij het lesgeld inbegrepen! Daarnaast laat je op de toetsdag zien of je de vaardigheden die je oefent tijdens de contactdagen beheerst.

Vanaf de start van de hoofdfase kies je voor een van de vier uitstroomvarianten en dien je over een voor de betreffende uitstroomvariant relevante werkplek te beschikken. De vier uitstroomvarianten zijn:

1. Geestelijke gezondheidszorg kinderen en jeugd
2. Geestelijke gezondheidszorg volwassenen en ouderen
3. Onderwijs
4. Arbeid en organisatie.

Gedurende de opleiding voer je op je werkplek praktijkopdrachten uit. De Integrale opdracht hoofdfase is gericht op het doorlopen van een geheel traject van een cliënt, vanaf de intake tot de afsluiting.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Vooropleiding

Je dient in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma (oude stijl) of een HAVO-, VWO-diploma (nieuwe stijl) of een MBO-diploma niveau 4.

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over een van deze diploma's maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je een formulier Toelatings-en/of vrijstellingsverzoek invullen. Vul dan bij de gevraagde vooropleiding de relevante opleidingen en/of werkervaring(en) in.

Voor een vrijstellings- of toelatingverzoek brengen wij € 50,– in rekening. Hiervoor geef je een machtiging af. Schrijf je je vervolgens in dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je lesgeld.

Bij je verzoek tot toelating dien je een uitgebreid cv plus een kopie van diploma's, certificaten of cijferlijsten mee te sturen (onvolledige verzoeken worden retour gezonden). De toetsingscommissie laat binnen drie á vier weken weten of je verzoek is ingewilligd.

Kosten

Studieduur: 3 jaar*
Lesgeld per jaar : € 1.539,- (incl. 5% korting)
Lesgeld per maand: € 135,-**

* De genoemde studieduur geldt bij een gemiddeld studietempo. Uiteraard kun je sneller studeren als je dat wilt en zo de opleiding sneller afronden.

** Eventuele tussentijdse prijswijzigingen worden niet doorberekend. Heb je één of meer vrijstellingen, dan wordt een korting op het lesgeld gegeven.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen