Business Process Management (post HBO)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Procesbeheersing, procesperformance, procesmanagement, procesarchitectuur… Het zijn termen die binnen steeds meer organisaties gebruikt worden. Het besef groeit dat grotere winst behaald kan worden door bedrijfsprocessen te optimaliseren. Winst op o.a. het gebied van efficiency, kwaliteit en klantvriendelijkheid.

Met de post-bacheloropleiding Business Process Management (BPM) doe je alle kennis en competenties op die je als manager of consultant nodig hebt. Een brede en zeer praktijkgerichte opleiding, die is opgezet vanuit een integrale visie op BPM. Procesmanagement is immers nauw verbonden met andere managementdisciplines. BPM wordt dan ook behandeld in samenhang met verandermanagement, kwaliteitsmanagement, organisatiemanagement, risicomanagement én ICT.

Business process management wordt steeds meer gezien als hét middel om hogere winsten te behalen. De arbeidsmarktperspectieven voor procesmanagers zijn dan ook zonder meer goed te noemen. Procesmanagers kunnen bij vrijwel alle grote en middelgrote bedrijven terecht. Of kies voor een carrière als procesconsultant.

Een procesmanager of -consultant houdt zich bezig met het analyseren, ontwerpen, implementeren en verbeteren van processen. Een discipline-overstijgende functie, die veel raakvlakken heeft met o.a. verandermanagement, kwaliteitsmanagement en organisatiemanagement. Ook met ICT heb je als procesmanager veel te maken. Vrijwel alle bedrijfsprocessen worden immers ondersteund door ICT-toepassingen. Juist deze veelzijdigheid maakt de functie zo uitdagend!

Opleidingsinhoud

De opleiding richt zich op integraal procesmanagement. Procesmanagement kan immers niet los worden gezien van disciplines als kwaliteitsmanagement en verandermanagement. Je krijgt de kennis en tools aangereikt om processen en procedures te beschrijven, beheersen én verbeteren. Juist de continue procesverbetering is het uiteindelijke doel van BPM.

Het programma van de opleiding is zeer competentiegericht. Je doet zowel vakinhoudelijke competenties op, als professionele competenties (o.a. organisatiesensitiviteit, planmatig werken en projectmanagement) en intellectuele competenties (o.a. complexe vraagstukken analyseren, redeneren vanuit een systeemoptiek en out-of-the-box-denken).

De opleiding is opgebouwd rond drie thema’s:
  • De grondslagen van BPM
In dit thema wordt ingezoomd op bedrijfsprocessen en de relatie met de besturing van een organisatie. Daarbij worden bedrijfsprocessen benaderd vanuit een architectuurprincipe. Dat betekent dat alle processen (afdelingen) op alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) én hun onderlinge samenhang worden beschouwd. Ook de samenhang tussen processen en de bijbehorende informatiestromen en de ICT-voorzieningen wordt behandeld.

  • De BPM-cyclus
In dit thema wordt de BPM-cyclus behandeld. Aan de orde komen het ontwerpen, (be)sturen, integreren, ontwerpen, implementeren en uitvoeren van processen. In verschillende modules wordt vervolgens dieper ingegaan op de specifieke onderdelen van de BPM-cyclus. Zo leer je o.a. de methoden en technieken om een proces te ontwerpen. Ook het beschrijven van processen en het implementeren van procesmanagement komen uitvoerig aan bod. Je leert waar een organisatie aan moet denken en wat de valkuilen zijn. Tot slot worden handvatten aangereikt voor procesbeheersing en -verbetering.

  • Integraal BPM
Dit thema integreert BPM met andere managementdisciplines als kwaliteitsmanagement en verandermanagement. Bovendien is er uitgebreid aandacht voor de management- en adviesvaardigheden die nodig zijn om BPM in een organisatie te implementeren.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Vooropleiding

Om te worden toegelaten tot de opleiding Business Process Management is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel zijn een relevante vooropleiding op HBO-niveau en een HBO-werk- en denkniveau gewenst.

Kosten

Studieduur: 12 maanden
Lesgeld per maand: € 175,–*
* Kies je voor betaling in één keer, dan krijg je 5 % korting!

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen