HBO-bachelor Werktuigbouwkunde

HBO-opleiding
XOI085
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je op een hoger niveau aan de slag in de technische sector? En gaat je voorkeur uit naar dynamische objecten (bijvoorbeeld motoren, hydraulische constructies en pompen)? Dan is deze bacheloropleiding een prima keuze! Je volgt een brede en praktijkgerichte technische opleiding, waarin zowel aandacht is voor de werktuigbouwkundige, de elektrotechnische als de bedrijfskundige aspecten.

Na twee jaar specialiseer je je in een door jou gekozen richting. Deze opleiding wordt aangeboden i.s.m. de Hanzehogeschool Groningen. De Hanzehogeschool Groningen verzorgt de inhoud van het onderwijs en Hogeschool maakt het mogelijk om de opleiding te volgen via flexibel afstandsonderwijs. Zo kun je via de digitale leeromgeving o.a. vragen stellen aan de docenten en digitale hoorcolleges volgen. Je carričreperspectieven na deze opleiding zijn zonder meer goed te noemen. Juist in de techniek is het belangrijk om hoog opgeleid te zijn. De beroepsmogelijkheden zijn eindeloos. Enkele voorbeelden van functies waarin je aan de slag kunt, zijn energietechnisch ingenieur, procesengineer, montageleider of ontwerper van technische installaties.

Het beroep
Na het afronden van deze opleiding mag je de titel Bachelor of Engineering (B Eng) of de titel ingenieur (ing.) voeren. Als Bachelor Werktuigbouwkunde kun je bij heel veel bedrijven en organisaties terecht. Bijvoorbeeld in de industrie, de bouw, de dienstverlening of de overheid. Hoe hoger je bent opgeleid, des te meer mogelijkheden je hebt. Je taken kunnen liggen op het gebied van inzicht in een opdracht, het ontwerpen van een product of dienst, het plannen van de uitvoering en/of het uitvoeren van het plan van aanpak. In de meeste gevallen zal je functie een combinatie van deze elementen omvatten. Vaak zal het accent liggen op de technische kant.

Functies die je na deze opleiding kunt uitoefenen, zijn o.a.:
  • Calculator
  • Chief of sales engineer
  • Constructeur
  • Energietechnisch of projectingenieur
  • Installatie engineer
  • Montageleider
  • Ontwerper en/of ontwikkelaar van technische installaties
  • Productie- en procesengineer
  • Supply chain manager
  • Technisch adviseur, inkoper, verkoper of onderzoeker
  • Werkvoorbereider

Opleidingsinhoud

De opleiding start met een brede basis. Je maakt kennis met alle aspecten van het vak. Daarbij is zowel aandacht voor de elektrotechnische, de werktuigbouwkundige als de bedrijfskundige aspecten. Binnen geďntegreerde projecten komen al deze invalshoeken aan bod. Zo ontwikkel je je tot een breed inzetbare (en daardoor zeer gewilde!) ingenieur. Na twee jaar ga je je specialiseren in de door jou gekozen richting.

Een praktijkgerichte opleiding
De opleiding HBO Werktuigbouwkunde is zeer praktijkgericht. Je past de kennis die je opdoet meteen toe in je werk. Om deze opleiding te kunnen volgen, is het dan ook essentieel dat je beschikt over een relevante werkplek om de stage-opdrachten te kunnen uitvoeren. Je moet minimaal 20 uur per week (0,5 fte) werkzaamheden verrichten in een technische omgeving. Dit kan een omgeving zijn die zich richt op machines, producten, ontwikkeling, onderhoud of projectmanagement. Heb je relevante werkervaring? Dan kun je vrijstelling krijgen voor het onderdeel stage.

Bij aanmelding voor de opleiding, wordt daarna in een (telefonisch) intakegesprek met de teamleider bij de Hanzehogeschool bepaald of je werkplek aan de gestelde eisen voldoet. Dit gebeurt aan de hand van een Curriculum Vitae, een persoonlijk gesprek en een eventuele werkplekscan.

Nog geen relevante werkplek?
Heb je bij aanvang van je studie nog geen relevante werkplek? Dan kun je toch alvast starten met de opleiding. Wel moet je in de loop van het eerste jaar een relevante werkplek vinden.

Studieprogramma van de opleiding HBO Werktuigbouwkunde
In het studieprogramma kun je precies zien welke modulen je de komende vier jaar tegenkomt. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Vooropleiding

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4. Een HAVO- of VWO-diploma geeft alleen toelating als je het profiel Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid met daarin Natuurkunde of Natuur, Leven en Techniek hebt afgerond. Ben je zwak in wiskunde, dan raden we je aan om je eerst te laten bijscholen in dit vak.

Kosten

Lesgeld per jaar: € 1458,-

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen