HBO-bachelor Bedrijfskundige Informatica – Specialisatie Supply Chain Management

HBO-opleiding
XOI111
2 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wie de concurrentiestrijd wil winnen, moet optimaal gebruikmaken van informatiesystemen om de bedrijfsprocessen zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij geeft de apparatuur al lang niet meer de doorslag. Het verschil is wat je ermee dóét. Als IT’er zorg je er dus voor dat je de juiste kennis in huis hebt. Met je bachelordiploma Bedrijfskundige Informatica (BI) – Supply Chain Management toon je aan dat je beschikt over de perfecte mix van kennis en vaardigheden om logistieke processen te optimaliseren. De focus in deze opleiding ligt dan ook op supply chain management en ICT. Tijdens de opleiding haal je extra diploma’s, zónder extra studie (bijvoorbeeld van TMap® NEXT Test Engineer).

Na afloop mag je jezelf een expert noemen op het gebied van supply chain management en kun je aan de slag in beroepen als Business consultant, Informatiearchitect of Projectmanager!

Naast de uitstroomvariant Supply Chain Management, kun je ook kiezen voor de uitstroomvarianten Business Security Management en Informatiemanagement.

Altijd al geďnteresseerd in de oneindige mogelijkheden van ICT? Na je opleiding HBO Bedrijfskundige Informatica (BI) – Supply Chain Management kun je er meteen je werk van maken. En op een behoorlijk niveau. Zo staat je diploma garant voor een baan als: Business consultant, Management consultant, Sales consultant, Informatieanalist, Systeemanalist, Informatiearchitect of Projectmanager!

De naam zegt het al: als BI’er gespecialiseerd in supply chain management beweeg je je op de scheidslijn van bedrijfsvoering en ICT, maar dan met de focus op supply chain management. Je zit niet de hele dag achter de computer, maar loopt vooral ook door het bedrijf. Om te informeren wat klanten en gebruikers precies nodig hebben om hun werk goed te doen. En om zelf in te schatten hoe ICT optimaal kan worden ingezet. Je krijgt te maken met de bedrijfeconomische, logistieke en marketingaspecten van de organisatie. Zo breng je beleidsadviezen uit met betrekking tot de optimale inzet van ICT, waarbij je anticipeert op veranderingen. Je analyseert en ontwerpt bedrijfsprocessen en de daarvan afgeleide informatiesystemen, en zorgt er voor dat deze vervolgens ook daadwerkelijk functioneren. Je houdt op verschillende niveaus in een organisatie een vinger aan de pols. Als BI’er ben je betrokken bij innovaties en kun je voortdurend blijven doorgroeien. En als het in je ambitie ligt, zou je zelfs door kunnen groeien tot hoofd ICT.

Opleidingsinhoud

In de propedeuse leg je een brede basis op bedrijfskundig en ICT-gebied. Processen staan vaak centraal. Daarnaast leer je werken met de belangrijke standaarden ITIL®, ASL2, BiSL en PRINCE2.

In de hoofdfase ligt de focus op supply chain management. Naast Business Process Management, maak je ook grondig kennis met logistiek. We gaan in op managementvaardigheden en je krijgt modellen en hulpmiddelen aangereikt om logistieke processen (supply chains) te analyseren. Daarnaast leer je over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van supply chain management: de invloed van nieuwe productontwikkelingen, ontwikkelingen in structuur, strategie en informatiesystemen, reverse logistics en prestatiemetingen. Tot slot gaan we in het onderdeel Positionering ook nog in op de totale samenwerking: vanaf strategiebepaling via partnerselectie en alliantiemanagement tot aan beëindiging van de samenwerking. Een goede keten is immers een kwestie van de goede schakels (partners) in de goede volgorde (supply chain).

Bij deze opleiding is het mogelijk om eigen beroepsproducten in te brengen. Heb je een bepaalde opdracht al eerder gemaakt op je werk of bij een eerdere opleiding, dan hoef je deze opdracht dus niet opnieuw te maken. Meer informatie krijg je na inschrijving.

Studieprogramma
In het studieprogramma kun je precies zien welke modules je tijdens de opleiding tegenkomt. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de modules in de linkerbalk. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard.

Leermiddelen
De opleiding HBO Bedrijfskundige Informatica (BI) – Supply Chain Management bestaat voornamelijk uit studiewijzers. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. Wel dien je zelf nog literatuur aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 400,- (2011) voor de gehele opleiding. Elke informaticamodule bevat een proefexamen. Zo kun je testen in hoeverre je er al "klaar" voor bent. Als student HBO Bedrijfskundige Informatica (BI) – Supply Chain Management heb je toegang tot MSDN-AA. Je kunt zelf alle ontwikkeltools, besturingssystemen en serversoftware van Microsoft gratis en legaal downloaden en gebruiken.

Toegang tot de Core Research van Gartner
Gedurende je hele studie krijg je toegang tot de Core Research van Gartner. Dit onderzoeksbureau is wereldwijd toonaangevend in accuraat en actueel onderzoek voor de IT-branche.

Via Gartner heb je altijd inzicht in de laatste trends op het gebied van technologie en IT-management. Dit zowel vanuit het perspectief van de business (bedrijfsmatige, organisatorische en strategische aspecten), als vanuit een wereldwijd perspectief op de IT-branche. Je betrekt bij het maken van de studie-opdrachten dus altijd de meest actuele ontwikkelingen.

Via internet stel je persoonlijke alerts in. Hiermee word je automatisch op de hoogte gehouden als er nieuwe artikelen zijn toegevoegd in de door jou aangegeven interessegebieden.

Examen
De modules zijn opgebouwd uit vakken die je afsluit met een examen of een praktijkopdracht. De meeste examens leg je af bij EXIN. Praktijkopdrachten maak je thuis en stuur je op naar Hogeschool. Thema’s rond je af met een competentiegerichte portfolio-opdracht. Heb je een onderdeel met succes afgerond, dan ontvang je een HBO-certificaat. De laatste fase van je studie sluit je af met een speciale afstudeeropdracht. Hier komen je theoretische kennis en praktijkervaring samen. Kijk in de linkerbalk voor meer informatie.

Digitaal portfolio
Het digitaal portfolio vormt een rode draad binnen je opleiding. Het voornaamste doel van het portfolio is dat je leert te reflecteren op je (studie)loopbaan.

Bij aanvang van je opleiding maak je een kennismakingsopdracht, waarna je een coach Portfolio krijgt toegewezen. Alle portfolio-opdrachten die je tijdens je studie maakt, verzamel je in je digitaal portfolio. Daarbij reflecteer je steeds op je competentieontwikkeling.

Aan het eind van je opleiding stuur je je gehele portfolio in. Als alle gevraagde producten aanwezig en voldoende beoordeeld zijn, mag je deelnemen aan de afsluitende mondelinge zitting. Hierin wordt naast je afstudeeropdracht ook je portfolio besproken.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding en ontvang een gratis informatie per email.

Vooropleiding

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4.

Kosten

Het lesgeld is exclusief examengelden. Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 3.100,– (2011). Dit is inclusief examengelden voor examens die door andere organisaties, zoals EXIN, worden afgenomen. Je krijgt ook een diploma of certificaat van deze organisatie.

Bekijk hier het actuele lesgeld.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen