HBO-bachelor Rechten klassikaal

HBO-opleiding
XOIKL010
4 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO Rechten speelt perfect in op de vraag naar praktisch geschoolde juristen. Studenten worden opgeleid tot juridisch professional, met kennis van de juridische praktijk in het bedrijfsleven en bij de overheid. Andere thema’s die tijdens de opleiding aan bod komen zijn: ‘de burger in aanraking met het recht’, ‘going to court: de rechtspraktijk’ en alternatieve geschillenbeslechting. Afronden van de opleiding geeft recht op de titel Bachelor of Laws (LL. B).

Interactieve klassikale bijeenkomsten (iedere 2-3 weken, overdag of in de avond) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met thuisstudie, doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

HBO Rechten is volledig erkend door het ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Deze accreditatie garandeert (internationale) erkenning van het diploma dat je bij Hogeschool behaalt.

Het beroep
Juridisch geschoolde HBO’ers stromen direct door naar een beleidsfunctie, adviesfunctie of staffunctie. Ze sturen juridische projecten aan, bereiden dossiers voor en worden verantwoordelijk voor het bewaken van juridische procedures.

Uitdagende functies zijn bijvoorbeeld beschikbaar bij een advocaten- of notariskantoor. Ook bij een rechtsbijstandskantoor of arrondissementparket zijn interessante banen te vinden. Een andere mogelijkheid is om als bedrijfsjuridisch medewerker te werken, bijvoorbeeld bij een bank, verzekeraar of multinational. HBO-juristen beschikken over uitstekende carričremogelijkheden.

Heb je interesse in deze opleiding? Vraag hier de gratis informatie aan.

Opleidingsinhoud

Opzet van opleiding HBO Rechten
Deze opleiding wordt overdag aangeboden op vrijdag of zaterdag en ’s avonds op maandag, dinsdag of donderdag. In totaal zijn er bij de dagopleiding 16 bijeenkomsten per jaar en bij de avondopleiding 32 per jaar.

Tijdens de bijeenkomsten wordt onder begeleiding van een ervaren docent gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van de lesstof, maar discussie met studiegenoten, samenwerken aan (business)cases, gastsprekers, boeiende presentaties en examentraining. De weken tussen de bijeenkomsten zijn bestemd voor thuisstudie, met begeleiding via internet.

Inhoud
De opleiding HBO Rechten heeft een thematische opbouw. Het programma bestaat uit de volgende 7 thema’s:

•Introductie en inleiding
•De burger in aanraking met het recht
•De juridische praktijk in het bedrijfsleven
•De juridische overheidspraktijk
•Going to court: de rechtspraktijk
•Alternatieve geschillenbeslechting en kwaliteitszorg
•De jurist als globalist
Elk thema behandelt verschillende onderdelen van het recht. Ook worden vaardigheden aangeleerd om deze kennis toe te passen in de praktijk.

Alle thema’s worden afgesloten met een praktijk- en integratieopdracht. Dit praktijkdeel is bedoel om kennis te maken de gehele juridische beroepspraktijk. Elke opdracht is gekoppeld aan een themagerelateerde praktijksituatie.

Studieprogramma van de opleiding HBO Rechten
In dit studieprogramma staan alle modules. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over een van deze diploma’s, maar ben je 21 jaar of ouder, dan is toelating mogelijk via de 21+-regeling. Dit kan op twee manieren; door het afleggen van een 21+ toelatingsexamen of door een toelatingsonderzoek.

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen