HBO Algemene bouwkunde

HBO-opleiding
XOIHDP002
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Voor iedereen die meer bouwkundige kennis wil opdoen en een baan in de bouwwereld ambieert, is het HBO-deelprogramma Algemene bouwkunde de perfecte keus. Maar ook voor iedereen die in het huidige werk te maken krijgt met bouwtechniek en het bouwproces, bijvoorbeeld in een administratieve functie bij een bouwbedrijf.

Deze opleiding behandelt alle boeiende aspecten van de bouw: van ontwerp tot constructie, van planning tot inrichting. Ook komt alles op het gebied van wet- en regelgeving aan bod. Het HBO-deelprogramma Algemene bouwkunde is een zeer volledige opleiding waarbij een duidelijk beeld wordt geschetst van het bouwproces in zijn geheel.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bouwkunde van Hogeschool. Je behaalt 8 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor de module Algemene bouwkunde.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Algemene bouwkunde bestemd
De opleiding Algemene bouwkunde is een opleiding op HBO-propedeuseniveau. De opleiding is geschikt voor iedereen die geen bouwkundige achtergrond heeft, maar wel meer van het bouwproces wil weten. Bijvoorbeeld om beter te kunnen overleggen met bouwkundigen. Daarnaast is de opleiding geschikt voor iedereen die een carričre in de bouwwereld ambieert. De opleiding Algemene bouwkunde is bovendien een prima opstap naar een meer gespecialiseerde bouwopleiding.

Opleidingsinhoud

De opleiding Algemene bouwkunde is behandelt een breed scala aan onderwerpen. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

Algemene bouwkunde
In deze uitgebreide module komen alle aspecten van de bouw aan de orde. Allereerst een korte geschiedkundige inleiding waarin woningbouw, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en alle instanties die betrokken zijn bij de bouw aan bod komen. Voorschriften, wetten, verordeningen en vergunningen worden allemaal uitgebreid behandeld. Vervolgens gaan we in op het bouwplan en de soorten tekeningen die er zijn, en komen grondwerk, fundering en constructies aan bod. Ook vloeren, kozijnen, trappen, daken en technische installaties zoals riolering, centrale verwarming, gas, water en elektra worden onder de loep genomen.

Bouwkundig schetsen en tekenen
Als iemand iets wil bouwen, moet er eerst een ontwerp gemaakt worden. Dit gebeurt door middel van schetsen en tekeningen. Tegenwoordig worden deze schetsen voornamelijk op de computer gemaakt. Deze module behandelt verschillende typen tekeningen en gaat in op hoe je deze zelf kunt maken en lezen. Met behulp van het werkboek wordt geoefend met het werken met een bestek en de bijbehorende tekeningen.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Bij het lesmateriaal zit bovendien de uitgave ‘Basisboek Bouwkunde’ (A.H.L.G. Bone) inbegrepen. Houd daarnaast rekening met extra kosten voor de volgende tekenmaterialen: potlood of een stifthouder met potloodstiften (hardheid 3H, HB, B, B), een gum, A2-, A3- en A4-tekenpapier en een tekendriehoek. Het spreekt voor zich dat je beschikt over een tekenplank of een ruime tafel of bureau. Indien gewenst, kunnen A1-tekenpapier en een tekenhaak worden aangeschaft.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
Deze opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit duurt 2,5 uur.

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Algemene bouwkunde.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 269,-.
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen