HBO Algemene economie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het HBO-deelprogramma Algemene economie is voor iedereen die geïnteresseerd is in economische onderwerpen of deze kennis nodig heeft voor zijn of haar functie. Deze opleiding behandelt de belangrijkste economische verschijnselen, zodat berichten uit de actualiteit in de juiste context geplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan zaken als: Wat is een handelstekort? Waarom is de grootte van de buitenlandse staatsschuld van belang voor Nederland. Hoe zit het nou precies met de beurs? De opleiding verschaft kennis van algemene economische begrippen en geeft inzicht in economische verschijnselen, zoals de handel, geldstromen, de effectenbeurs en de rol van banken. Verder komen zaken als de macro-economie, marktvormen en (internationaal) betalingsverkeer uitgebreid aan de orde.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bedrijfseconomie van Hogeschool. Je behaalt 9 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de module Algemene economie.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Algemene economie bestemd
Deze opleiding is een aanrader voor professionals die zich op HBO-niveau willen verdiepen in algemene economie en kennis willen opdoen op het gebied van economische begrippen en verschijnselen. Deze opleiding is bovendien geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in algemene economische verschijnselen of deze kennis nodig heeft voor het goed uitoefenen van zijn of haar functie.

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgedeeld in twee delen. In de inleidende module Handelskennis wordt de basiskennis over groot- en kleinhandel, internationale handel, concrete en abstracte markten behandeld. Ook de basiskennis met betrekking tot geld, effecten en bankwezen komt aan bod. Net als economisch-juridische kennis over koopovereenkomsten en ondernemingsvormen.

In de module Algemene economie wordt de basiskennis verder verdiept. Het accent ligt op de micro- en macro-economische theorie en het geld-, krediet- en bankwezen. Het internationale betalingsverkeer en instellingen als De Europese Centrale Bank en De Nederlandse Bank komen aan bod. Onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. prijsvorming, organisatie van goederenhandel, dienstenverkeer, effecten en effectenhandel.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus. Het examengeld bedraagt € 143,– (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Algemene economie van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de module Algemene economie uit de HBO-bacheloropleiding Bedrijfseconomie

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding of werk- en denkniveau op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 269,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen