HBO Beleid en logistiek

HBO-opleiding
XOIHDP008
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het HBO-deelprogramma Beleid en logistiek is de perfecte keus voor iedereen die kennis wil opdoen op het gebied van logistiek beleid, het logistieke concept en grondvorm, planning en control en relatiemanagement. De opleiding gaat onder andere in op strategieontwikkeling, interne consultancy, het managen van relaties met logistieke dienstverleners en andere schakels in de logistieke keten.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie van Hogeschool. Je behaalt 20 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor Thema 5: Beleid en logistiek.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Beleid en logistiek bestemd
Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die een managementfunctie ambieert in de logistiek. Bijvoorbeeld als voorraadbeheerder, transportplanner, inkoper en productieplanner. Ook is de opleiding geschikt voor ICT-specialisten die zich willen toeleggen op het ontwikkelen van logistieke applicaties en voor iedereen die zich op HBO-niveau wil specialiseren in logistiek beleid, planning en besluitvorming.

Opleidingsinhoud

De leerstof bevat vele actuele onderwerpen, waarbij de theorie direct wordt toegepast in de praktijk. De volgende onderdelen komen aan bod:

Logistiek beleid
Logistiek beleid houdt zich bezig met het in onderlinge samenhang bepalen van logistieke doelen, de benodigde middelen en het bijbehorende tijdspad.

In deze module komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Beleidsvorming en planning
  • Planning & control
  • Budgettering
  • Verantwoordelijkheidscentra
  • Performance management

Planning en control
Het gaat binnen de module Planning en Control vooral om het ontwikkelen van het inzicht dat nodig is bij het maken van keuzes met betrekking tot de balans tussen supply en demand, volume en mix: “Kan ik aan marketing aangeven wat wij de klant kunnen beloven en kan ik dit ook waarmaken vanuit een juiste planning en control?” Deze module bestaat uit 3 onderdelen:

  • Inleiding planning en control
  • Productieplanning
  • Supply chain management en MPC

Besluitvorming en relatiebeheer
Het besluitvormingsproces bevat alle genomen stappen vanaf het moment dat de aanleiding tot besluitvorming wordt ervaren tot en met het moment dat het besluit daadwerkelijk is genomen. Het besluit zelf is daarmee een onderdeel van het besluitvormingsproces. In de module besluitvorming komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het besluitvormingsproces
  • Besluitvorming en besluitvormingsmethoden
  • Scenarioplanning
  • Business cases

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Daarnaast ontvang je het boek ‘Manufacturing planning and control for Supply chain management’ (Vollmann).

Al lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De modules worden afgesloten met een officieel examen van Hogeschool.

Examengeld
Het examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Beleid en logistiek van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Indien je geen logistieke achtergrond hebt, raden we wel aan om eerst het HBO-deelprogramma Inleiding logistiek te volgen. Ook is MBO/HAVO werk- en denkniveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 4 maanden en het collegegeld bedraagt 4 x € 239,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen