HBO Facility management

HBO-opleiding
XOIHDP021
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het HBO-deelprogramma Facility management behandelt de belangrijkste kennis om facilitaire diensten binnen een organisatie goed te kunnen regelen. Binnen de opleiding komen diverse facetten van facility management aan bod. Van het inkopen en beheren tot het personeelsbeleid. De opleiding is bovendien zeer praktijkgericht: het geleerde wordt meteen vertaald naar de praktijk.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Facility Management van Hogeschool. Je behaalt 30 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de modules Verlenen van facilitaire diensten 1 en 2 en Personeelsmanagement.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Facility management bestemd
De opleiding is bestemd voor professionals die zich op HBO-niveau wil verdiepen in facility management. Bijvoorbeeld voor. De opleiding is bovendien geschikt voor iedereen die (nog) niet werkzaam is op dit terrein, maar wel een functie in deze richting ambieert.

Opleidingsinhoud

De leerstof is zeer praktijkgericht en behandelt alle belangrijke aspecten van facility management, met een extra focus op het personeelsbeleid bij facilitaire diensten. De opleiding is opgebouwd uit drie delen.

Het verlenen van facilitaire diensten 1
De verantwoordelijke voor de facilitaire diensten levert ondersteunende diensten voor een goede, veilige en prettige werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaak, beveiliging, receptie, catering. Een belangrijke taak. Zo kunnen medewerkers zich richten op de ‘core business’ van het bedrijf. In deze module worden de verschillende diensten waar facility managers verantwoordelijk voor zijn behandeld. Van inkoopmanagement tot wagenparkbeheer of accommodatiebeheer.

Het verlenen van facilitaire diensten 2
Facilitaire taken kunnen op allerlei gebieden liggen. In deze module wordt allereerst ingegaan op de plaats van facility management in de organisatie. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als beleid, visie en besturingsvormen. Vervolgens worden een aantal vakgebieden, toegespitst op facility management, zoals marketing, benchmarking, performance management, inkoop en uitbesteding behandeld. Tot slot wordt ingegaan op informatiesystemen, kwaliteit van dienstverlening en het projectmatig aanpakken van facilitaire diensten. De module wordt afgesloten met een geďntegreerde case.

Personeelsmanagement facilitaire diensten
Het uitvoeren en managen van facilitaire diensten is bij uitstek mensenwerk. Bijvoorbeeld het verlenen van diensten aan collega’s waardoor zij beter hun werk kunnen doen. Vaak gaat het niet alleen om het verlenen van diensten, maar ook om het inzetten van collega’s in of het extern inhuren van expertise. Deze module gaat in op het werven en selecteren van medewerkers, het houden van een beoordelingsgesprek of een professioneel tweegesprek en personeelsplanning.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Naast het losbladige lesmateriaal, ontvang je het boek ‘Facility management: Strategie en bedrijfsvoering van de facilitaire organisatie’. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit een theoretisch examen per onderdeel.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 177,50 (2012) per examen.

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Facility management van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de modules Verlenen van facilitaire diensten 1 en 2 en Personeelsmanagement uit de HBO-bacheloropleiding Facility Management.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 6 maanden en het collegegeld bedraagt 6 x € 194,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen