HBO ICT in de logistiek

HBO-opleiding
XOIHDP025
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

ICT is onmisbaar binnen de logistiek. Ontwikkelingen in de ICT hebben een enorme invloed op de logistieke keten, denk maar aan de bestellingen van een supermarktketen bij een fabrikant via een elektronisch bestelsysteem of aan mensen die een reisje boeken via internet. Nog altijd neemt het gebruik van automatiseringssystemen binnen de logistieke sector flink toe. Maar voordat een bedrijf investeert in dure systemen, is het goed om kennis op te doen. Welk systeem past bijvoorbeeld het beste bij het bedrijf en wat levert het op? Binnen de logistieke branche ontbreekt het vaak aan deze kennis. De vraag naar goed opgeleide mensen is dan ook groot. Wil jij aan deze vraag voldoen? Volg dan het HBO-deelprogramma ICT in de logistiek.

De opleiding besteedt uitgebreid aandacht aan logistieke informatiesystemen en diensten. Zo worden onder meer systemen als ERP, Tracking & Tracing, RFID en EDI behandeld. Daarnaast komen het beoordelen van de kosten van ICT-projecten en het inschatten van de opbrengsten van ICT-toepassingen aan bod.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie van Hogeschool. Je behaalt 11 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de module ICT in de logistiek.

Voor wie is het HBO-deelprogramma ICT in de logistiek bestemd
De opleiding ICT in de logistiek is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de logistieke branche of dat van plan is en op HBO-niveau kennis wil opdoen over logistieke informatiesystemen en -diensten.

Opleidingsinhoud

Basiskennis van ICT is een must voor medewerkers in het logistieke vakgebied. Deze opleiding geeft meer kijk op de mogelijkheden en beperkingen van ICT. Ook geeft de opleiding inzicht in de samenhang tussen de verschillende aspecten; informatiebeleid, ICT-architectuur, software en onderhoud. Ook de organisatie van ICT-diensten en de implementatie van ICT-oplossingen komen aan bod.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Informatiestrategie
  • informatieprocessen
  • informatiesystemen
  • strategie en ICT-beleid
  • informatieplanning
Ontwikkelen en implementeren van informatiesystemen
  • ICT-architectuur en systeemontwikkeling
  • beheer van ICT-systemen en infrastructuren
  • invoeren van ICT-systemen
Toepassingen van ICT
  • elektronische communicatiemiddelen
  • e-business
  • ICT in het productieproces
  • ICT in het distributieproces
  • ICT en Supply Chain Management

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft geen extra materialen aan te schaffen.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma ICT in de logistiek van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de module ICT in de logistiek uit de HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 254,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen