HBO Inleiding bouwfysica

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Energiehuishouding, duurzaamheid, de gezondheid van de verschillende gebruikers… Het HBO-deelprogramma Inleiding Bouwfysica belicht de bouwfysische aspecten van het bouwproces. Deze opleiding is sterk aan te bevelen voor iedereen die werkzaam is in de bouwsector en meer wil weten over bouwfysica. Bijvoorbeeld om beter te kunnen communiceren met adviseurs en experts, of om achtergrondkennis op te doen over het werkveld. Ervaren vakdocenten uit de bouwwereld begeleiden het onderwijstraject, waardoor de theorie verweven is met ervaringsverhalen uit de praktijk.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bouwkunde van Hogeschool. Je behaalt zes studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor de modules Natuurkunde en Bouwfysica 1.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Inleiding Bouwfysica bestemd
Deze opleiding is bestemd voor iedereen die zijn vakkennis op HBO-niveau wil aanvullen met kennis van bouwfysica. Om het vak (nog) beter te kunnen uitoefenen of ter voorbereiding op een vervolgopleiding.

Opleidingsinhoud

Bouwfysica is gebaseerd op natuurkunde. Daarom wordt in het eerste deel van deze opleiding de nadruk gelegd op de natuurkundige aspecten van onderwerpen als warmte, vocht, licht en geluid. In het tweede deel wordt deze kennis praktisch toegepast op de eigenschappen van gebouwen.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

  • licht (kunstverlichting, dagverlichting, zontoetreding, zonwering)
  • geluid (akoestiek, absorptie, geluidsisolatie, omloopgeluid)
  • warmte (warmteaccumulatie, koudebruggen, thermische eisen (Bouwbesluit), -dakopbouw, vochttransport, condensatie)
  • basisbegrippen uit de EPN en EPC (met name m.b.t. energieverbruik)
  • het belang van bouwfysica in relatie tot installaties, bouwtechniek en materiaalleer
Samenwerking
Deze opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met ingenieursbureau Boorsma B.V., een vooraanstaand en onafhankelijk adviesbureau in de branche civiel & bouw en milieu met diverse disciplines en met opdrachtgevers uit de private en publieke sector. Dit vormt dan ook een extra garantie dat de opleiding naadloos aansluit bij de praktijk.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Daarnaast ontvang je ook een door vakspecialisten ontwikkelde syllabus met veel oefenmogelijkheden en praktische voorbeelden én het boek ‘Bouwfysica’ (ir. A.C. van der Linden). Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen te worden aangeschaft.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding bestaat uit twee vakken (Natuurkunde en Bouwfysica 1), die elk met een examen worden afgesloten. Het examengeld bedraagt ongeveer € 150,- (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding van beide examens ontvang je het diploma HBO deelprogramma Inleiding Bouwfysica van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Bouwkunde.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 269,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen