HBO Inleiding psychologie

HBO-opleiding
XOIHDP030
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Mensen hebben interesse in elkaar. Wat denkt iemand, hoe komt bepaald gedrag tot stand en waarom gaan mensen relaties met elkaar aan? Iedereen heeft zichzelf wel eens dat soort vragen gesteld. En dat is logisch, want mensen zijn sociale wezens. Psychologie is de wetenschap die zich met dit soort vragen bezighoudt. Het HBO-deelprogramma Inleiding psychologie geeft inzicht in de psychologie als wetenschap.

Een boeiende opleiding, die bovendien een prima basis vormt voor een vervolgstudie. Het vak psychologie vormt een belangrijk onderdeel van alle studies op het terrein van menswetenschappen, maar ook daarbuiten. Psychologische inzichten zijn in alle werkvelden van belang, denk maar aan economie, het bedrijfsleven, de horeca, de politie of de rechterlijke macht. De belangrijkste onderwerpen en methoden uit de psychologie worden in deze opleiding behandeld.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool. Je behaalt 7 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor het theoriedeel van de gelijknamige module van de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Inleiding psychologie bestemd
De opleiding is aan te bevelen voor iedereen die geďnteresseerd is in het menselijke gedrag en denken. En voor wie zich wil verdiepen in psychologie als wetenschap en op HBO-niveau kennis op wil doen van psychologie.

Opleidingsinhoud

De psychologie als wetenschap staat in deze opleiding centraal. Daarbij komen belangrijke onderwerpen uit deze boeiende discipline aan bod. Welke processen spelen zich af in de menselijke geest? Hoe gaat de psychologie als wetenschap te werk?

Allereerst wordt een inleiding gegeven in de psychologie. Wat houdt het vakgebied precies in? Welke denkrichtingen zijn er in de psychologie en welke disciplines en toepassingen komen daar uit voort?

Ook komt een inleiding op de neuropsychologie aan bod, waarbij de relatie tussen hersenen en gedrag centraal staat. We behandelen de functieleer, waarbij de basisfuncties van het menselijk gedrag ter sprake komen, zoals waarneming, aandacht en geheugen.

Bovendien komen de leerpsychologie aan de orde, met aandacht voor onderwerpen als emoties, motivatie en intelligentie en de ontwikkelingspsychologie.

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Wat is psychologie?
  • Wat is wetenschap?
  • Psychologisch denken
  • Inleiding methodeleer
  • Inleiding functieleer
  • Inleiding statistiek
  • De waarneming
  • Denken
  • Leren
  • Het geheugen
  • De intelligentie.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft geen extra materialen aan te schaffen.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus.

Flexibel examen afleggen
Bij deze opleiding zijn een of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Dus: geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af waardoor de uitslag snel bekend is.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Inleiding psychologie van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is HAVO-/MBO- werk- en denkniveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 2 maanden en het collegegeld bedraagt 2 x € 269,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen