HBO Inleiding recht

HBO-opleiding
XOIHDP031
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

“Goede mensen hebben geen wetten nodig”, vond de filosoof Plato. Maar niet iedereen is altijd goed en bovendien kijken verschillende mensen nogal eens anders tegen een situatie aan. In zo’n geval moet de wet uitkomst bieden. In het dagelijks leven hebben we allemaal wel eens met een vorm van recht te maken. Voor wie hierin is geïnteresseerd, biedt het HBO-deelprogramma Inleiding recht de perfecte basis. In deze opleiding komt het recht in al haar facetten aan bod, zoals de Nederlandse wet, het publiek- en privaatrecht, de rechterlijke organisatie en hoe wetten tot stand komen.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Rechten van Hogeschool. Je behaalt 11 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor de module Inleiding recht.

Liever klassikaal studeren?
Deze opleiding is ook als klassikale opleiding te volgen. Je volgt dan iedere 2-3 weken een interactieve bijeenkomst en studeert in de tussenliggende weken thuis met begeleiding via internet. Lees alles over deze opleiding in de klassikale variant.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Inleiding recht bestemd
Deze opleiding is bestemd voor iedereen die graag in korte tijd op HBO-niveau kennis wil opdoen van het Nederlandse recht en goede juridische vaardigheden wil ontwikkelen.

Opleidingsinhoud

Deze opleiding gaat in op de hoofdlijnen van het Nederlands recht. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Privaatrecht
Privaatrecht (ook wel civiel recht of burgerlijk recht genoemd) beschrijft de regels voor de onderlinge verhoudingen tussen personen. Het Nederlandse civiel recht is voor een belangrijk deel vastgelegd in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek.
Dit deel bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Verkenning
  • Verbintenissenrecht - de overeenkomst
  • De arbeidsovereenkomst en de koopovereenkomst
  • Verbintenissenrecht - onrechtmatige en rechtmatige daad.
  • Goederenrecht
  • Verdieping goederenrecht
  • Ondernemingsrecht
  • Burgerlijk procesrecht.

Publiekrecht
In dit deel komt het publiekrecht aan de orde. Het publiekrecht geeft regels ten aanzien van de verhouding tussen de burger en de overheid én de verhouding tussen overheidsinstanties onderling. Ook het Europees/internationaal recht komt aan bod. Welke macht heeft bijvoorbeeld het Europese Hof van Justitie en wat is er vastgelegd in internationale verdragen?
De onderwerpen zijn:

  • Staatsrecht
  • Bestuursrecht
  • Strafrecht en strafprocesrecht.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met het boek ‘Hoofdlijnen Nederlands Recht’ van Prof. mr. C.J. Loonstra. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Houd daarnaast rekening met een uitgave van ongeveer € 50,- voor extra vakliteratuur.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgerond met een officieel examen van Hogeschool.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO deelprogramma Inleiding recht van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Rechten.

Flexibel examen afleggen
Bij steeds meer opleidingen is het mogelijk om iedere werkdag examen af te leggen op 16 locaties in Nederland. De komende tijd zullen er meer examens op deze flexibele wijze aangeboden worden.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/ MBO-niveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 3 maanden en het collegegeld bedraagt 3 x € 254,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen