HBO Productie- en distributielogistiek

HBO-opleiding
XOIHDP054
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Het HBO-deelprogramma Productie- en distributielogistiek behandelt het gehele traject van de voortbrenging van een product of dienst tot en met het op de juiste tijd en plaats beschikbaar stellen van een product voor de eindconsument tegen de juiste prijs. De productie- en distributielogistiek in al haar facetten komt aan bod. Zo wordt aandacht besteed aan proces- en productontwerp, de organisatie van arbeid, planning en control, voorraadbeheer en kwaliteitscontrole. Maar ook aan onderwerpen als distributielogistiek, transport, internationaal transport, warehousemanagement, kostenbeheersing en inrichting van magazijnen.

De internationale concurrentie tussen ondernemingen neemt toe. Deze ontwikkeling stelt nieuwe eisen aan de logistieke inrichting en processen binnen het bedrijf. Daarom is er tijdens de opleiding speciale aandacht voor globalisatie van het werkveld.

Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie van Hogeschool. Je behaalt 16 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de modules Productielogistiek en Distributielogistiek.

Voor wie is het HBO-deelprogramma Productie- en distributielogistiek bestemd
De opleiding Productie- en distributielogistiek is bestemd voor iedereen die op HBO-niveau meer kennis wil opdoen van productie- en distributielogistiek. Bijvoorbeeld voor inkoopmanagers, accountmanagers logistiek, managers fysieke distributie, warehouse managers, transportmanagers, stafmedewerkers logistiek, logistiek consultants, logistiek managers en demand managers.

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit de modules Productielogistiek en Distributielogistiek.

Productielogistiek
Productielogistiek houdt zich bezig met het managen van de resources in een bedrijf die nodig zijn voor de productie en levering van producten en diensten. In deze module komt echter ook de logistiek van dienstverlenende en handelsbedrijven aan de orde. In dit bredere verband wordt ook wel van operations management gesproken. De volgende onderwerpen worden behandeld:

Inleiding operations management

  • Operations management
  • Operations management-strategie

Ontwerpen van product, proces en arbeid

  • Proces- en productontwerp
  • Productiegrondvormen
  • Organisatie van arbeid

Productieplanning en -control

  • Planning en control
  • Capaciteitsplanning
  • Voorraadbeheer
  • Productieplanning
  • Lean operations en JIT
  • Kwaliteitscontrole

Distributielogistiek
Distributielogistiek is het beschikbaar maken van het gereed product voor de afnemer op de juiste plaats, op het juiste tijdstip, in de juiste kwaliteit en tegen de juiste prijs. In de module worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Inleiding en concept distributielogistiek
  • Toepassingen van het distributielogistieke concept
  • Distributie: het ketenperspectief
  • Instrumenten voor het creëren van toegevoegde waarde
  • Deelsystemen: voorraadbeheer en voorraadlocatie, magazijnen en materials handling, extern transport

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Daarnaast ontvang je voor de module Productielogistiek het Engelstalige boek: ‘Operations management’. Voor de module Distributielogistiek ontvang je vier Nederlandstalige boeken: ‘Distributielogistiek: werken vanuit ketenperspectief’, ‘Fysieke distributie: werken aan toegevoegde waarde’, ‘Global traffic management’ en het ‘Handboek operationele interne logistiek’.

Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
Je sluit de opleiding af met twee (Nederlandstalige) examens. De examens bestaan uit open vragen en meerkeuzevragen.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 177,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Productie- en distributielogistiek van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de modules Productielogistiek en Distributielogistiek uit de HBO-bacheloropleiding Logistiek en Economie.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel is HAVO-/MBO-werk- en denkniveau gewenst.

Kosten

De studieduur is 4 maanden en het collegegeld bedraagt 4 x € 239,-.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen