HBO-deelprogramma Basis grafisch ontwerpen klassikaal

HBO-opleiding
XOIKL070
3 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Basis grafisch ontwerpen klassikaal Nieu
Onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Communication and Multimedia Design

Wie in zijn functie te maken krijgt met ontwerpen (als maker of beoordelaar), moet in ieder geval zorgen voor een stevige basiskennis op dit gebied. Die kennis doe je op met deze opleiding. In de opleiding is zowel aandacht voor het ontwerpproces als voor de benodigde software.

Het HBO-deelprogramma is een goede keuze voor professionals in de grafische industrie, die in korte tijd hun kennis willen aanvullen. De opleiding biedt ook een goede basis voor wie nog niet in de grafische sector werkt, maar zich wel wil oriënteren in dit vakgebied.

Dit deelprogramma is onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Communication and Multimedia Design. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling bij doorstroming naar die bacheloropleiding.

Interactieve klassikale bijeenkomsten (bij dagopleiding 1 x per 2 weken, bij avondopleiding 1 x per week) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

Voor wie is de opleiding Basis grafisch ontwerpen bestemd
Dit HBO-deelprogramma is bestemd voor professionals die zich in korte tijd op HBO-niveau willen verdiepen in grafisch ontwerpen. Bijvoorbeeld voor wie werkt bij een mediabedrijf, uitgeverij, ICT-bedrijf of communicatiebureau.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit de modules Grafisch ontwerpen, Adobe Illustrator en Adobe Indesign. Er is zowel aandacht voor het ontwerpproces als voor de benodigde software.

Grafisch ontwerpen
In deze module worden de basiskennis en vaardigheden op het gebied van grafisch ontwerpen behandeld. Het complete ontwerpproces van briefing tot eindpresentatie komt daarbij aan bod. Er is aandacht voor de rol van de grafisch ontwerper, de basisbeginselen van vormgeving, kleur, typografie, beeld, opmaak, ontwerpen voor het beeldscherm en productie.

Adobe Illustrator
In deze module leer je werken met een van de meest gebruikte programma’s. Je behaalt het niveau van Adobe Certified Exper. Onderwerpen in deze module zijn o.a. tekenen, vormen maken, werken met kleur, werken met tekst, werken met layers, clipping paths en symbolen, werken met penselen, effecten en afbeeldingsstijlen, perspectieftekenen, werken met 3D-effecten, grafieken en diagrammen maken, werken met Bridge en exporteren voor print of web/mobile.

Adobe Indesign
Ook Adobe Indesign wordt veelvuldig gebruikt door ontwerpers en vormgevers. Deze module brengt je kennis op het niveau van Adobe Certified Expert. Onderwerpen zijn o.a. het lay-out, werken met tekst, werken met tabellen, werken met beeld, kleur en transparantie, interactieve documenten, import en export bij cross-media, pre-press en print.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is volledig, er hoeven geen extra boeken te worden aangeschaft.

Digitale leeromgeving
Via Campus, de digitale leeromgeving, is de docent altijd bereikbaar voor vragen. Campus biedt daarnaast tal van innovatieve studietools, zoals een digitaal portfolio en een unieke online kennistrainer (ook voor op je smartphone). Bovendien worden bij steeds meer opleidingen online hoorcolleges aangeboden om bepaalde onderwerpen uit de lesstof te verduidelijken of uit te lichten.

De digitale leeromgeving wordt ondersteund door de volgende browsers: Internet Explorer 7.0 of 8.0, Firefox 6.0 en Google Chrome.

Dit heb je nodig
Om de opleiding te kunnen volgen, dien je te beschikken over een laptop die je tijdens de bijeenkomsten meeneemt. Daarnaast heb je de Design Collection van Adobe nodig (Illustrator, Indesign, Flash, Dreamweaver en Photoshop). Als student van Hogeschool kun je via Surfspot een jaarlicentie voor de Design Collection aanschaffen voor € 77,-.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

3 maanden

Kosten

Collegegeld: 3 x € 325,-

Vervolgopleiding

Wil je hierna verder studeren? Dan is de bacheloropleiding HBO Communication and Multimedia Design een logische vervolgopleiding. Iedere module uit dit deelprogramma die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Een behaald certificaat kun je inbrengen als vrijstellingsbewijs voor de gelijknamige module binnen de bacheloropleiding. Voor dit deelprogramma gaat het in totaal om 13 studiepunten (EC). Kijk bij de betreffende bacheloropleiding voor de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen