Associate degree Retailmanagement

HBO-opleiding
XOIAD005
24 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Associate degree Retailmanagement Nieuw!
In twee jaar een erkend HBO-getuigschrift

In de retailsector is een toenemende behoefte aan hoger opgeleid personeel. Professionals met ondernemerschapskwaliteiten, die internationaal kunnen opereren, kennis hebben van e-commerce en nieuwe winkelconcepten, producten en diensten kunnen inzetten en implementeren.

Deze Associate degree biedt in twee jaar de kennis en vaardigheden die de hedendaagse retailmanager nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan organiseren, leidinggeven, verkoop, inkoop, marketing, recht, communicatie, nieuwe media, begroten/budgetteren en projectmanagement. In de opleiding ligt de nadruk op vernieuwend ondernemerschap in internationaal perspectief, leiderschap binnen de retail en het Nieuwe Winkelen.

De Associate degree is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding HBO Small Business & Retailmanagement. Je behaalt 120 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor de gelijknamige modules met overeenkomende studiepunten.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 80111.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De focus in deze praktijkgerichte opleiding ligt op new business, productvernieuwing en internationalisering. Consumentengedrag verandert en informatisering speelt een steeds grotere rol. Er ontstaan nieuwe distributievormen en verkoopvormen. Denk bijvoorbeeld aan webwinkelen of aan online reserveren en afhalen in de winkel (’order and collect’). Aan fysieke winkels de uitdaging om de consument toch binnen te halen. Deskundig personeel, professioneel advies, gastvrijheid, persoonlijke aandacht en service zijn daarbij van groot belang. De moderne retailmanager moet dan ook meer dan ooit in staat zijn om adequaat in te spelen op het veranderende consumentengedrag en new business te creëren.

De opleiding bestaat uit een propedeuse, een hoofdfase en een afstudeerfase. Het programma bestaat uit vijf thema’s. De propedeuse biedt een brede oriëntatie op vernieuwend ondernemen en leidinggeven. Je doet een stevige basis op in het vakgebied en het managen van een retailorganisatie. Vragen die aan bod komen, zijn o.a. ”Wat is ondernemerschap?”, ”Hoe richt in mijn onderneming in?” en ”Hoe bewaak ik de resultaten van mijn onderneming?”. De hoofdfase biedt een verdieping en gaat nader in op middelgrote retailorganisaties en actuele ontwikkelingen rond e-commerce, het Nieuwe Winkelen, new business en productontwikkeling.

Elk thema wordt afgesloten met een praktijkintegratieopdracht, waarin de opgedane kennis geïntegreerd wordt toegepast. De opleiding wordt afgesloten met een stage en een eindopdracht. Hierbij wordt alle in de opleiding opgedane kennis toegepast in de beroepspraktijk.

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Opleidingsduur

24 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Doelgroep
Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die een managementfunctie in retail ambieert. Ook managers die zich willen bijscholen vanwege het veranderende karakter van het vak, doen met deze opleiding waardevolle kennis op. Zo is de opleiding o.a. interessant voor (beginnende) managers in de detail- of groothandel, (startende) ondernemers of franchisenemers in de detailhandel (MBK of groothandelbedrijf, zowel de food- als de non-foodsector). Tot slot is de Associate degree interessant voor wie zich op HBO-niveau wil scholen op het gebied van retailmanagement, maar (nog) geen volledige bacheloropleiding wil volgen.

Einddoel
Na het afronden van de Associate degree (Ad) ben je in staat succesvol te functioneren als manager van een klein tot middelgroot filiaal, een vestiging, een bedrijfsonderdeel binnen een retailorganisatie, of als (startende) retailondernemer. Hierbij hoort leidinggeven aan maximaal 50-70 werknemers. Functies die binnen je bereik liggen, zijn o.a. store- of shopmanager, shiftmanager, assistent-supermarktmanager, teamleider, retailmanager, bedrijfsleider, floormanager, filiaalmanager of vestigingsmanager. Stuk voor stuk functies met tal van doorgroeimogelijkheden!

Je kunt na afronding van de Associate degree o.a.:

•een retailbedrijf(sonderdeel) organiseren en managen.
•adequaat communiceren over producten, diensten en service.
•een verbeterplan voor (delen van) een vestiging, afdeling of filiaal opstellen en invoeren.
•een eenvoudig(e) (retail)marketingplan of verkoopactie uitwerken.
•inspelen op veranderingen in het koopgedrag.
•nieuwe media (zoals Facebook) inzetten in de organisatie en het verkoopproces.
•inspelen op actuele trends en ontwikkelingen in retail (i.o.m. leidinggevende).
•internationaal opereren.
•relaties beheren.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen