Associate degree Officemanagement

HBO-opleiding
XOIAD006
24 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als office manager zorg je er voor dat achter de schermen alles soepel verloopt en ben je een echte spin-in-het-web. Je taken als office manager zullen bestaan uit het beheren van personele zaken, het leiding geven aan het secretariaat en het regelen van facilitaire zaken zoals de inkoop van kantoorartikelen en het beheren van de budgetten hiervoor. Je bent ook de schakel tussen verschillende afdelingen en zorgt er bijvoorbeeld voor dat medewerkers een bloemetje krijgen wanneer dit nodig is. Eigenlijk pak je alles aan wat op je pad komt en zorg je er voor dat alles loopt zoals het moet lopen.

De tweejarige opleiding Associate degree (Ad) Officemanagement biedt in twee jaar de benodigde kennis en vaardigheden voor de functie office manager op tactisch-operationeel niveau. Na het behalen van je diploma ben je onder andere in staat kleine teams aan te sturen, te coach en te motiveren, besluitvorming voor te bereiden, processen optimaal te organiseren, het management op ondernemende wijze te adviseren en foutloos te communiceren in het Nederlands en een vreemde taal naar keuze.

Dit Associate-degreeprogramma is goedgekeurd door de NVAO en als deeltijdstudie geregistreerd in het CROHO onder nummer 80007. De Associate degree heeft een omvang van 120 studiepunten (EC’s).

Deze opleiding is interessant voor mensen die al enige jaren werkervaring hebben binnen dit gebied, of voor MBO-4 afgestudeerden en hun kansen willen vergroten op de arbeidsmarkt met een Associate degree.

Opleidingsinhoud

Opleidingsinhoud
De tweejarige opleiding Associate degree bestaat uit een propedeuse, een hoofdfase en een afstudeerfase.

De propedeuse is breed en zeer praktijkgericht van opzet. Zo wordt een stevige basis gelegd op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling en op het gebied van IT, economie en talenkennis. De hoofdfase biedt een verdieping op het gebied van management en organisatie. Je doet daarbij de vaardigheden op die nodig zijn om te functioneren in het middenmanagement. Ook projectmanagement en informatietechnologie komen uitgebreid aan bod. Daarnaast is er aandacht voor facilitaire zaken en arbeidsrecht. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op ontwikkelingen op communicatiegebied, zoals de rol van social media. De studie wordt afgerond met een stage en een afstudeeropdracht. Hierin komt alle opgedane kennis op geïntegreerde wijze samen.

Examen
De meeste modules worden afgerond met een examen. Dat kan een -examen zijn of een examen bij een erkende brancheorganisatie. Een aantal modules worden afgesloten met praktijkopdrachten. Deze opdrachten worden thuis gemaakt en opgestuurd naar Hogeschool. De laatste fase van je studie sluit je af met een speciale afstudeeropdracht. Hier komen je theoretische kennis en je praktijkervaring samen.
Bij steeds meer opleidingen zijn één of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand.

Wanneer je kiest voor betaling per examen, bedraagt het totale examengeld ongeveer €1.154,75 (2014). Wanneer je kiest voor een vast bedrag per maand, betaal je iedere maand €24,- (2014). Vervolgens mag je ieder examen dat via de Hogeschool wordt afgenomen één keer kosteloos afleggen. Je profiteert in dat geval van een korting van ongeveer 50%. Examens die door een externe instantie worden afgenomen, kunnen alleen via de desbetreffende instantie worden geboekt. Houd voor deze examens rekening met een aanvullende uitgave van €792,- (2014).

Diploma
Na het afronden van de Associate degree heb je een wettelijk erkend Ad-diploma op zak. Dit geeft recht op het voeren van de titel Associate Degree of Business Administration. Na afronding van de Ad kun je de verzilverde 120 studiepunten (EC’s) inbrengen als vrijstelling bij inschrijving voor de bacheloropleiding HBO Officemanagement.

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Opleidingsduur

24 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Doelgroep
De Associate degree (Ad) Officemanagement is een goede keuze voor iedereen die op MBO-niveau werkt in een ‘spin in het web’- functie, en toe is aan een volgende loopbaanstap. Bijvoorbeeld voor wie een functie met leidinggevende of coördinerende taken ambieert. De opleiding is ook een aanrader voor professionals in een MBO+- of HBO-functie maar over onvoldoende skills beschikken om op adequate wijze invulling aan de functie te geven. Bovendien is de Ad interessant voor iedereen die wel zijn kennis op het gebied van office management wil verdiepen, maar (nog) geen volledige bacheloropleiding wil volgen.

Einddoel
Na afronding van de opleiding ben je klaar voor een uitdagende functie, bijvoorbeeld als officemanager, directiesecretaresse, teamleider, manager, medewerker P&O, bestuurssecretaresse, projectsecretaris, coördinator bedrijfs- of servicebureau, coördinator bedrijfsactiviteiten of projectmedewerker. Stuk voor stuk functies met veel doorgroeimogelijkheden. Voor de meeste functies geldt dat ze deels uitvoerend en deels adviserend van karakter zijn.

Je kunt na de opleiding o.a.:

•een efficiënt officemanagementproces opzetten.
•beleid vertalen naar concrete doelstellingen voor de eigen afdeling.
•besluitvorming voorbereiden.
•leidinggeven aan kleine teams.
•medewerkers motiveren en coachen.
•adviseren over bedrijfs- of organisatieprocessen.
•organiseren.
•foutloos communiceren in het Nederlands en een vreemde taal naar keuze.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen