Associate degree Accountancy

HBO-opleiding
XOIAD013
24 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Associate degree Accountancy Nieuw!
In twee jaar een erkend HBO-getuigschrift

Door de strengere wet- en regelgeving m.b.t. verslaglegging en de technologische ontwikkelingen worden de werkzaamheden van een (assistent)accountant steeds complexer. Terwijl er steeds meer werk is, omdat meer organisaties, vooral in het MKB, de financiële processen uitbesteden aan een administratie- of accountantskantoor. Een (assistent)accountant moet nog meer gericht zijn op controle en beheersing en een actieve, adviserende rol aannemen. Een gedegen opleiding en analytisch vermogen zijn dan ook steeds belangrijker.

Met de tweejarige Associate degree (Ad) Accountancy doe je de juiste kennis en competenties op om een essentiële uitvoerende en controlerende rol te spelen bij het verzorgen van de (financiële) administratie van cliënten. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden als overleg voeren over zaken op financieel-economisch en administratief gebied, het volgen van ontwikkelingen in het vakgebied, het aanleveren van relevante informatie voor het opstellen van balans, winst-en-verliesrekening, begroting, budgetten, jaarrekening en meerjarenplanning, het uitvoeren van bedrijfseconomische analyses, administratieve en fiscale dienstverlening en het schrijven en presenteren van rapporten.

De Associate degree Accountancy is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding HBO Accountancy. Je behaalt 120 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor gelijknamige modules met overeenkomende studiepunten.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 80008.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van de Ad Accountancy bestaat uit een aantal inleidende modules, zoals Inleiding bedrijfsadministratie (journaalposten), Inleiding bedrijfseconomie en Inleiding belastingwetgeving. In het tweede jaar van de opleiding wordt dieper ingegaan op de administratieve verwerking van de bedrijfshandelingen in de modules Cost & Management Accounting en de module Jaarrekening. Daarnaast is er veel aandacht voor het beheren/controleren van de administratie en het doen van aangifte OB en ondersteunen bij IB.

Ook maak je kennis met de theoretische fundamenten die ten grondslag liggen aan de certificerende functie van de accountant en met het jargon dat wordt gebruikt binnen het vakgebied. Vanzelfsprekend komen ook de wet- en regelgeving, de algemene structuur van het controleproces en de beginselen van de controle aan bod.

De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerfase. Deze omvat een stage en een afstudeeropdracht. Alle kennis en vaardigheden die tijdens de studie zijn opgedaan, komen hierin samen en worden toegepast in een praktijksituatie.

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Opleidingsduur

24 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Doelgroep
De Associate degree Accountancy is de ideale keuze voor administrateurs, administratief medewerkers of beginnende assistent accountants die een stap willen maken in hun carrière. Bijvoorbeeld wanneer je een functie als openbaar accountant, intern accountant of overheidsaccountant ambiëert. De opleiding is ook zeer geschikt voor assistent accountants die hun kennis willen vergroten en op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving, bedrijfsorganisatie en technologie. Bovendien is de opleiding interessant voor iedereen die een financiële carrière ambieert, maar pas later de stap naar een HBO-bacheloropleiding wil zetten.

Einddoel
De Associate degree Accountancy bereidt voor op een functie als assistent accountant. Je kunt zelfstandig financiële informatie verzorgen, beheren en verstrekken aan cliënten. Bijvoorbeeld in dienst van een administratiekantoor of op de financiële afdeling van een grote organisatie, multinational of overheidsinstelling.

Na afronding van deze opleiding kun je o.a.:

•de boekhouding van een organisatie inrichten
•eenvoudige jaarrekeningen opstellen
•fiscale aangiften Omzetbelasting en Inkomstenbelasting voorbereiden
•ondersteunende werkzaamheden uitvoeren ten behoeve van meer gevorderde medewerkers (o.a. gevorderd assistent accountants, relatiebeheerder of AA)
•een begroting en liquiditeitsprognose opstellen en beoordelen voor zowel de korte als de langere termijn
•een eenvoudige salarisadministratie van een klein bedrijf voeren

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen