Associate degree Bouwkunde

HBO-opleiding
XOIAD014
24 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Associate degree Bouwkunde Nieuw!
In twee jaar een erkend HBO-getuigschrift

De bouwwereld is aan veel veranderingen onderhevig. Nieuwe regelgeving en contractvormen zorgen ervoor dat er steeds meer tijd wordt besteed aan het inschatten van financiële risico’s en contractmanagement. Nieuwe technieken zoals 3D tekenen en BIM (Building Information Modeling) zorgen voor andere samenwerkingsvormen in het bouwproces. Door de crisis moet het werk met minder mensen worden gedaan en door een toename van het aantal ZZP-ers komt de concurrentiepositie van bouwbedrijven onder druk te staan. Tel daarbij op dat duurzaamheid en kwaliteitsbewustzijn steeds belangrijker worden en het is duidelijk dat er behoefte is aan goed opgeleide bouwkundigen die kunnen inspelen op al deze trends en ontwikkelingen en goed onderlegd zijn op het gebied van management en organisatie.

De Associate degree (Ad) Bouwkunde biedt een brede bouwkundige basis én diverse managementvakken, zodat je in twee jaar alle kennis en competenties opdoet om als bouwkundige succesvol te kunnen operen. Denk bijvoorbeeld aan een functie als project manager bij een onderaannemer of een functie als operationeel leidinggevende op de bouwplaats.

De Associate degree is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding HBO Bouwkunde. Je behaalt 120 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de bacheloropleiding vrijstelling voor gelijknamige modules met overeenkomende studiepunten.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 80034.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De Associate degree Bouwkunde brengt technische kennis en managementvaardigheden samen. Alle aspecten van het bouwproces komen aan de hand van vier thema’s aan de orde. Bovendien wordt de opgedane kennis meteen in de praktijk gebracht in diverse praktijk-integratieopdrachten.

Het eerste thema van de propedeuse bestaat uit een introductie van het vakgebied met de modules Algemene bouwkunde, Geschiedenis van de Bouwkunst en Bouwkundig schetsen en tekenen en een aantal modules als Wiskunde en Natuurkunde. Deze zijn noodzakelijk als basiskennis voor de technische modules zoals Mechanica en Bouwconstructie. In het tweede thema vindt de eerste verdieping plaats van de belangrijkste basisprincipes van de bouwkunde.

In de hoofdfase volgen twee themablokken met verdieping en wordt nader ingezoomd op de bouwcyclus en de bijbehorende competenties. Het themablok Management en uitvoering richt zich op het middle management in de uitvoeringspraktijk. De modules Basisvaardigheden Communicatie en rapporteren en Basisvaardigheden Projectmatig werken en adviseren bieden belangrijke kennis en vaardigheden als voorbereiding op de praktijk-integratieopdrachten.

De opleiding wordt afgesloten met een afstudeerfase. Deze omvat een stage en een afstudeeropdracht. Alle kennis en vaardigheden die tijdens de studie zijn opgedaan, komen hierin samen en worden toegepast in een praktijksituatie.

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen.

Opleidingsduur

24 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Doelgroep
De Associate degree Bouwkunde is een aanrader voor mensen in de bouw die een functie in het middenkader ambiëren. Bijvoorbeeld als (assistent) projectleider, (assistent) werkvoorbereider, (assistent) bouwplaatsmanager, (assistent) bouwplantoetser of (assistent) calculatorteamleider. De opleiding biedt ook een waardevolle aanvulling voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen, om hun huidige of toekomstige werk (nog) beter uit te kunnen oefenen, bijvoorbeeld voor projectleiders van bouwprojecten.

Einddoel
Na het afronden van deze Associate degree ben je breed inzetbaar op operationeel en technisch niveau. Je kunt onder andere als assistent projectleider of middle manager aan de slag bij bouwbedrijven, aannemers, woningcorporaties of bij de overheid.

Na afronding van deze opleiding kun je o.a.:

•onder supervisie functionele en realiseerbare prestatie-eisen ontwikkelen voor een te maken ontwerp
•werken vanuit een zo breed, effectief en efficiënt mogelijk ingericht productie- of bedrijfsproces
•oplossingen voor (deel)problemen bedenken en deze oplossingen integreren in een ontwerp dat voldoet aan eisen op het gebied van kwaliteit, budget, tijd en duurzaamheid
•het uitvoeringsproces sturen, bewaken en evalueren met aandacht voor de aspecten tijd, geld, kwaliteit, informatie, organisatie en risico
•voorstellen doen voor het duurzame gebruik en/of beheer van ruimte, infrastructuur en gebouwen
•een beheersplan implementeren
•een ontwerp uitwerken en specificeren ten behoeve van de realisatiefase

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen