HBO Literatuur

HBO-opleiding
XOIHDP122
5 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Literatuur
Onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen - specialisatie Nederlands

Dit HBO-deelprogramma neemt je mee in de boeiende wereld van de Nederlandstalige literatuur. Je leert o.a. over diverse genres en over literatuurgeschiedenis. Natuurlijk ga je ook veel lezen. Deze opleiding is alleen bij Hogeschool te volgen.

Na afronding van deze opleiding heb je uitgebreide achtergrondkennis en leeservaring opgedaan. Bovendien ben je in staat om deze kennis (en je liefde voor lezen) op enthousiaste wijze over te brengen op de leerlingen.

Het HBO-deelprogramma Literatuur is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen - specialisatie Nederlands. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules binnen die HBO-bacheloropleiding.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Dit deelprogramma bestaat uit drie modules.

Literatuur en fictie
In deze module maak je kennis met literaire en andere fictionele genres. Je leert over het verschil tussen fictie en non-fictie, proza en poëzie, epiek, lyriek en dramatiek, literatuur en lectuur. Ook gaan we in op de benadering van verschillende tekstsoorten, literaire conventies, intertekstualiteit, verhaal- en verteltheorie en het lezen van poëzie.

Je doet voldoende kennis en vaardigheden op om op een inspirerende wijze les te geven over de Nederlandstalige literatuur. Natuurlijk ga je in deze module ook veel lezen.

Literatuurgeschiedenis
We maken een wandeling door de verschillende periodes van de literatuurgeschiedenis Bij alle periodes worden (delen van) teksten gelezen en geanalyseerd.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Verlichting 1731-1820
  • Romantiek 1820-1840
  • Realisme 1840-1880
  • Moderne letterkunde 1880-1916
  • Moderne letterkunde 1916-1940
  • Moderne letterkunde 1940-1970
  • Moderne letterkunde 1970-1990
  • Literatuur in context

Bekwaam in literatuur en fictie
Deze module bouwt verder op de kennis die je hebt opgedaan in de module Literatuur en fictie. Er is o.a. aandacht voor literatuurgeschiedenis, literatuur/fictie en het lezen van literaire/fictionele teksten. Uiteraard lees je ook hier de nodige werken om je kennis te vergroten. Zo lees je voor deze module tien boeken uit de jeugdliteratuur, tien boeken voor jongvolwassenen en tien boeken naar eigen keuze.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

5 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen