HBO Leer- en gedragsproblemen

HBO-opleiding
XOIHDP124
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Leer- en gedragsproblemen
Onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen

Iedere docent zal in zijn werk te maken krijgen met leerlingen die leer- en/of gedragsproblemen vertonen. Het is belangrijk om deze te herkennen zodat je weet hoe je ermee om moet gaan, hoe je eventueel de lessen kunt aanpassen en wanneer specialistische nodig is.

Deze opleiding behandelt een aantal veelvoorkomende problemen. Denk bijvoorbeeld aan AD(H)D, hechtingsstoornissen, PDD-Nos, borderline, hoogbegaafdheid en faalangst. De belangrijkste kenmerken worden besproken. Uitgebreide aandacht is er voor problemen die te maken hebben met het leren van een taal, zoals dyslexie.

Het HBO-deelprogramma Leer- en gedragsproblemen is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules binnen die HBO-bacheloropleiding.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Dit deelprogramma bestaat uit twee modules.

Leer- en gedragsproblemen 1
In deze module komen een aantal veelvoorkomende leer- en gedragsproblemen aan bod. Hieronder vallen bijvoorbeeld ADHD, ADD, PDD-Nos, autisme, ASS, Asperger, ODD-CD, NLD, borderline, hechtingsstoornissen/-problemen, hoogbegaafdheid en faalangst. De belangrijkste kenmerken worden besproken, zodat je ze kunt herkennen. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe je in een klas omgaat met deze kinderen. Hoe kun je bijvoorbeeld de lessen aanpassen? Wanneer schakel je gespecialiseerde hulp in? En hoe bespreek je de problemen met de ouders?

Bij deze module hoort een (facultatieve) lesdag.

Leer- en gedragsproblemen 2
Deze module gaat dieper in op de stof uit de module Leer- en gedragsproblemen 1. Daarbij ligt de focus op leerproblemen die met taalzorg te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan dyslexie en taalleerproblemen. De kenmerken worden besproken, zodat je de problemen kunt herkennen. Belangrijk, want hoe eerder dit soort problemen onderkend worden, des te eerder kan er worden ingegrepen! Vervolgens wordt ingegaan op het aanbieden van aangepaste opdrachten aan leerlingen met dergelijke problemen.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen