HBO Gezondheids- en ouderenpsychologie klassikaal

HBO-opleiding
XOIHDP126
3 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Gezondheids- en ouderenpsychologie klassikaal
Onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie

Werk je met ouderen, bijvoorbeeld in de psychologie of (gezondheids)zorg? Dan biedt dit HBO-deelprogramma je in korte tijd waardevolle kennis. Diverse psychologische aspecten van deze specifieke doelgroep worden besproken. Zo leer je o.a. over omgaan met ziekte, gebreken of eenzaamheid. Ook veelvoorkomende ziektebeelden als Alzheimer of dementie komen aan bod. Na afronding van de opleiding zul je meer begrijpen van de psychische factoren die je in het werken met ouderen tegenkomt.

Dit deelprogramma is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige module(s) binnen die HBO-bacheloropleiding.

Interactieve klassikale bijeenkomsten (bij dagopleiding 1 x per 2 weken, bij avondopleiding 1 x per week) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit de modules Ouderenpsychologie en Gezondheidspsychologie.

Ouderenpsychologie
De module behandelt de kenmerken van deze levensfase vanuit een ontwikkelingspsychologisch perspectief. Zo leer je o.a. over omgaan met leven, ziekte, gebreken, verlies, eenzaamheid en overlijden. Ook de invloed van leeftijd op de cognitieve functies wordt besproken. Tot slot komen enkele veelvoorkomende ziektebeelden aan bod, zoals Alzheimer, dementie, depressie en Parkinson. Na het afronden van deze module ben je in staat de opgedane kennis te herkennen en toe te passen in de praktijk.

Gezondheidspsychologie
In deze module staan de psychologische aspecten van ziekte en gezondheid centraal. Zo is er o.a. aandacht voor verschillende vormen van gezondheidsvoorlichting, educatie en preventieactiviteiten. Ook worden de meest voorkomende psychosomatische aandoeningen (ziektebeelden die zich lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een sterke factor zijn) besproken. Daarnaast komt de relatie tussen psychologie en het omgaan met (chronische) ziekte aan bod. Tot slot is er aandacht voor de relatie tussen gedrag en gezondheid.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

3 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen