EDUmatch

MBO-introductieprogramma Helpende zorg en welzijn klassikaal

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

MBO-introductieprogramma Helpende zorg en welzijn klassikaal
Geeft vrijstelling bij MBO Helpende zorg en welzijn

Overweeg je de klassikale MBO-opleiding Helpende zorg en welzijn te gaan volgen, maar wil je eerst nader kennismaken met de opleiding? Kies dan voor dit klassikale MBO-introductieprogramma. Je volgt een groot deel van de modules uit het eerste jaar van de volledige MBO-opleiding. Wil je na het introductieprogramma doorstromen naar de volledige MBO-opleiding? Dan krijg je vrijstelling voor de met succes afgeronde modules.

In het MBO-introductieprogramma Helpende zorg en welzijn leer je o.a. hoe je je cliënt ondersteunt bij de persoonlijke en huishoudelijke verzorging. Ook is er aandacht voor rapporteren en communiceren.

De klassikale bijeenkomsten (bij de dagopleiding 1 x per 4 weken, bij de avondopleiding 1 x per 2 weken) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In kleine groepen ga je intensief aan de slag. Je krijgt extra uitleg over de lesstof, werkt samen met medestudenten en oefent je vaardigheden in praktijksituaties. In de tussenliggende weken studeer je thuis met intensieve begeleiding via internet. Ook maak je gebruik van de nieuwste online studietools die ervoor zorgen dat je overzicht behoudt en efficiënt studeert.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen.

Oriëntatie kerntaak 1
Deze module behandelt een casus waarin het bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning aan bod komt.

Het beroep en de cliënt
Deze module biedt een kennismaking met het beroep helpende zorg en welzijn en de beroepshouding die daarin wordt verwacht. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de werkzaamheden, de leefstijl van de cliënt, waarden en normen, gewoonten, werken met respect, professioneel werken, de beroepscode en de beroepshouding.

Voedingsleer
Je doet kennis op van voeding, voedingspatronen en het beheer van voedingsmiddelen. Zo leer je o.a. over voedingsstoffen, de voedingswijzer, de schijf van vijf, alternatieve en multiculturele voeding, koken en het bewaren van levensmiddelen.

Hulp bij huishoudelijke taken
Een schone en functionele leefomgeving is belangrijk voor het welbevinden van een cliënt. In deze module leer je hoe je dit kunt realiseren. Hierbij werk je volgens een werkplanning en houd je rekening met de behoeften van een cliënt. Onderwerpen zijn o.a. opruimen en schoonmaken, bedden opmaken, de was doen, boodschappen doen, maaltijden verzorgen, helpen bij eten en drinken, en het inrichten van ruimtes.

Omgaan met zieke mensen
In deze module maak je kennis met een aantal veelvoorkomende ziektes waar je in je beroep mee te maken kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de bof, ronde hond, Parkinson of reuma. Je leert welke aandoeningen er zijn, welke klachten ze veroorzaken en welke behandelingen mogelijk zijn. De module wordt afgesloten met praktische tips voor de praktijk.

Hulp bij persoonlijke verzorging
Je leert hoe je de cliënt op professionele wijze kunt helpen bij de lichamelijke verzorging en hoe je dit afstemt op de behoeften van de cliënt. Onderwerpen zijn o.a. aan- en uitkleden, toiletgang, uiterlijke verzorging, bewegen en verplaatsen.

Rapporteren
Als helpende zorg en welzijn ondersteun je je cliënten. Dit doe je meestal niet alleen. De cliënt ziet dan ook vaak meerdere zorgverleners per dag. Deze moeten uiteraard van elkaar weten wat ze gedaan hebben, gezegd hebben en of er bijzonderheden zijn. In deze module leer je dan ook op een heldere manier communiceren en rapporteren, zowel mondeling als schriftelijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om het MBO-introductieprogramma Helpende zorg en welzijn te kunnen volgen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.