HBO-bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

HBO-opleiding
XOI118
48 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) Nieuw!
Bachelor of Social work

Wil je als professional aan de slag in de hulpverlening? Dan is deze bacheloropleiding SPH een goede keuze. Na afronding kun je o.a aan de slag in de jeugdzorg, ggz, verslavingszorg of maatschappelijke opvang. Je biedt professionele begeleiding en ondersteuning aan mensen met uiteenlopende problematiek. De opleiding biedt twee specialisaties: Jeugzorgwerker en SPH-generalist.

Veranderingen in de samenleving en de wetgeving hebben gevolgen voor de werkzaamheden van de SPH’er. Er is een omslag gaande van verzorgingsstaat naar participatiestaat waarbij meer verantwoordelijkheden decentraal komen te liggen (de Kanteling). Hulpverleners, zoals SPH-ers, dienen hier in hun werk rekening mee te houden en hulpverlening te bieden conform Welzijn Nieuwe Stijl. In de opleiding is hier dan ook ruimschoots aandacht voor. De opleiding legt daarnaast het accent op Evidence based werken en (verder) ontwikkeling van het beroep.

Na afronding van de opleiding SPH ben je breed inzetbaar. Er is een toenemende vraag naar professionals die een interdisciplinair overzicht kunnen houden op complexe hulpverleningsvraagstukken. De werkgelegenheid is dan ook zeker goed te noemen.

Heb je interesse in deze opleiding? vraag informatie aan

Opleidingsinhoud

Inhoud van de opleiding HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening

De opleiding legt een breed fundament met kennis en vaardigheden en sluit perfect aan bij actuele ontwikkelingen in het werkveld. Meer en meer wordt uitgegaan van de zelfredzaamheid van de cliënt en diens omgeving. Dit heeft gevolgen voor de taakomschrijving van de SPH’er. Er zal meer methodisch, integraal en kwaliteitsgericht gewerkt worden. Ook wordt er meer multidisciplinair gewerkt. De opleiding besteedt hier dan ook veel aandacht aan.

De opleiding start met een brede algemene basis. Aan het eind van de propedeuse maak je een keuze voor een specialisatie. Met de uitstroomvariant Jeugdzorgwerker kun je aan de slag in de jeugdzorg en voldoe je qua opleiding aan de eisen voor opname in het BAMw-register. Wil je breed inzetbaar zijn en aan het werk als SPH-generalist, kies dan voor deze specialisatie.

De opleiding is opgebouwd uit zeven thema’s die aansluiten bij de vereiste competenties voor een SPH’er:

-Oriëntatie op het SPH-werkveld en –handelen
-Methodisch hulpverlenen
-Complexe hulpverleningsvraagstukken
-Normatieve professionalisering
-Professionele samenwerking
-Minor SPH-generalist (zelfregie en empowerment) of Jeugdzorgwerker (jeugd en opvoeding)
-Afstuderen

Vooropleiding

Een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4 is een vereiste om deze opleiding te kunnen volgen. Heb je niet de juiste vooropleiding op zak, maar wil je toch een HBO-opleiding volgen? Doe dan het 21+ toelatingsexamen of 21+ toelatingsonderzoek!

Opleidingsduur

48 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen