HBO Mediation klassikaal

HBO-opleiding
XOIKL092
2 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Mediation klassikaal
Onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Rechten

Mediation is het met behulp van een bemiddelaar komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing in een conflictsituatie. De mediator heeft de rol van neutrale derde partij in een geschil. Hij maakt de geschilpunten bespreekbaar en begeleidt de communicatie tussen partijen. Een mediator wordt vaak ingezet bij de afwikkeling van echtscheidingen, maar bijvoorbeeld ook bij arbeidsconflicten, buurt- en burenruzies en andere samenwerkrelaties.

Mediation is veelal een snellere, effectievere en goedkopere manier om een geschil op te lossen tussen partijen. Men voorkomt daarmee een langdurige gerechtelijke procedure.

Deze opleiding behandelt verschillende facetten van het vak van mediator. Onderwerpen zijn onder andere de basisprincipes van conflicthantering en onderhandelingstheorieën. Ook het juridisch kader, de beroepsregels en de ethische aspecten van het mediationvak komen aan bod.

Het HBO-deelprogramma Mediation is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Rechten. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige module(s) binnen die HBO-bacheloropleiding.

Interactieve klassikale bijeenkomsten (bij dagopleiding: 1 x per 2 weken, bij avondopleiding 1 x per week) vormen de kern van de opleiding en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met thuisstudie, doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

Heb je interesse in deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Deze opleiding wordt overdag aangeboden op vrijdag of zaterdag en ’s avonds op dinsdag of donderdag. In totaal zijn er bij de dagopleiding 2 bijeenkomsten en bij de avondopleiding 4 bijeenkomsten.

Tijdens de bijeenkomsten wordt onder begeleiding van een ervaren docent gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van de lesstof, maar discussie met studiegenoten, samenwerken aan (business)cases, gastsprekers, boeiende presentaties en examentraining. De weken tussen de bijeenkomsten zijn bestemd voor thuisstudie, met begeleiding via internet.

Mediation is een methode om conflicten op te lossen, waarbij beide partijen meer invloed hebben op het proces. Een methode die helemaal past binnen de Nederlandse traditie van onderhandelen en ‘er samen uitkomen’. Deze opleiding geeft een stevige basiskennis over dit boeiende vakgebied.

In dit deelprogramma komen allereerst de algemene aspecten van mediation aan bod, net als het toepassen van mediation om conflicten op te lossen. Het gaat om de integratie van inzichten uit verschillende disciplines. Mediation berust op de toepassing van sociaalpsychologische kennis die vaak in een juridische context wordt toegepast. De opleiding behandelt zowel de juridische kant als de sociaalpsychologische kant uitgebreid.

Ook de verschillende mediationgebieden, denk aan familierecht, arbeidsrecht, gezondheidsrecht en letselschaderecht, maar ook burenrecht en de verhouding tussen burger en overheid, komen aan de orde.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is HAVO-/MBO- werk- en denkniveau gewenst.

Opleidingsduur

2 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen