HBO Digitale media en ontwerp

HBO-opleiding
XOIHDP172
3 maanden
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

HBO-deelprogramma Digitale media en ontwerp Nieuw!
Onderdeel van de HBO-bacheloropleiding Communication and Multimedia Design

Digitale media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Vrijwel iedereen komt dagelijks een of meer digitale uitingen tegen. Het ontwerpen voor digitale media of het beoordelen hiervan maakt dan ook deel uit van steeds meer functies. Het HBO-deelprogramma Digitale media en ontwerp geeft je een goede basis om te kunnen meedenken en oordelen over digitaal ontwerp.

Dit deelprogramma is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Communication and Multimedia Design. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige module(s) binnen die HBO-bacheloropleiding.

Doelgroep
Deze opleiding is bestemd voor professionals bij o.a. mediabedrijven, uitgeverijen en in de ICT, die in aanraking komen met verschillende vormen van digitale media en/of te maken hebben met mediarecht en advisering. De opleiding is bijvoorbeeld interessant voor (aankomend) designers, (aankomend) webontwikkelaars of professionals die in hun functie multimediaal ontwerp moeten kunnen beoordelen.

Heb je interesse in deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit de modules Ontwerptheorie, Digitale multimedia, Mediarecht en Inleiding adviseren

Ontwerptheorie
Deze module biedt een theoretische basis op grond waarvan je kunt beoordelen of iets een goed ontwerp is. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a de basiskenmerken van ontwerpen en verschillende vormen van ontwerpen zoals graphic design, interaction design en user experience design. De verschillen en samenhang tussen deze vormen worden besproken. Ook komen de principes aan bod die een rol spelen bij hoe mensen informatie selecteren, interpreteren, waarnemen en onthouden. Denk bijvoorbeeld aan begrijpelijkheid (verwachtingspatronen, metaforen, etc.), affectie (gulden snede, symmetrie, etc.), overtuigingen, interactie en onthouden. Tot slot leer je ontwerpkeuzes afwegen en rekening houden met verschillende gebruikersbehoeften binnen een ontwerp.

Digitale multimedia
In deze module leer je over de vereiste technologie om multimediale toepassingen te realiseren. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. nieuwe media en nieuwe technologie, context van multimedia, inhoud en praktische toepassingen, de digitale vorm van diverse media, ontwerpprincipes, programmeertalen en het realiseren van interactie door scripting en medianetwerken.

Mediarecht
In deze module doe je inzicht op in de diverse aspecten van het communicatie- en mediarecht. Je leert o.a. de nationale regels kennen uit de rechtsbronnen, wetten, verdragen en jurisprudentie. Deze leer je toepassen in concrete cases. Onderwerpen in deze module zijn o.a. communicatie- en mediarecht, pers, omroep, telecommunicatie, internet, toegang tot informatie, commerciële uitingen en onrechtmatige uitingen.

Inleiding adviseren
Deze module biedt je grondige kennis op het gebied van adviseren en adviesvaardigheden. Daarbij is o.a. aandacht voor de adviseur, stakeholders, het adviesproces, eigenschappen en vaardigheden van de adviseur en het opstellen van een adviesrapportage.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Opleidingsduur

3 maanden

Kosten

Bekijk hier het actuele lesgeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen