Capabel Onderwijs

Verzorgende IG Kraamzorg

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij als Verzorgende IG Kraamzorg
Als Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) Kraamzorg heb je een bijzonder beroep. Je bent heel vaak betrokken bij de geboorte van een baby en je mag een verloskundige of arts assisteren bij een bevalling. Voor de kersverse ouders en de rest van het gezin ben je de eerste periode na de geboorte de steun en toeverlaat. Je helpt bijvoorbeeld in de huishouding en fungeert tegelijkertijd als gastvrouw voor het bezoek. Ook zorg je voor zelfvertrouwen bij de nieuwe moeder en leer je de ouders hoe ze de baby moeten verzorgen. Je functie is heel zelfstandig en tegelijkertijd heb je ook veel contacten met anderen.
Verzorgende IG Kraamzorg is een gevarieerd beroep waar je veel kanten mee op kunt. Zo kun je aan de slag in de thuiszorg bij mensen thuis, in kraamhotels en in verschillende ziekenhuizen!
Korte MBO opleiding
Uniek aan de erkende opleiding Verzorgende IG Kraamzorg van Capabel is de korte studieduur! Je kunt in 15 maanden (52 lesweken) je diploma halen en hierna direct als Verzorgende IG Kraamzorg aan de slag. Met 4 startmomenten per jaar ťn 8 locaties verspreid door het land kun jij starten waar en wanneer het jou uitkomt.
Wij zijn ons ervan bewust dat je opleiding een investering in je toekomst is. Daarom zijn onze MBO opleidingen erkend door het Ministerie van OCW. Dit maakt je diploma waardevast en herkenbaar op de arbeidsmarkt.
Er is 1 vaste lesdag per week op school. De overige tijd besteed je aan online lessen (webinars), zelfstudie en BPV (stage). De vaste schooldag is erg handig voor je eigen weekindeling. Omdat de BOL opleidingen van Capabel aan alle kwaliteitseisen voldoen waar een ROC ook aan voldoet kan je bij Capabel ook studiefinanciering aanvragen!
GeÔnteresseerd in de BBL variant van de opleiding? Klik dan hier voor meer informatie.

Opleidingsinhoud

Je korte MBO opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en de keuzedelen. Deze onderdelen zijn opgedeeld in vijf overzichtelijke blokken van elk tien weken. Het basisdeel en het profieldeel bevatten alle kennis en vaardigheden voor de beroepsgroep in het algemeen en het beroep van Verzorgende IG Kraamzorg in het bijzonder. Met de keuzedelen kun je je specialiseren en onderscheiden.
Flexibel leren
Je gaat 1 dag per week naar school. De lessen worden gegeven door betrokken docenten die de praktijk goed kennen, omdat ze meestal zelf ook in het werkveld werkzaam zijn. Zo zijn de lessen levendig en actueel. Op school krijg je theorielessen die volledig aansluiten bij de praktijk en praktijklessen die weer helemaal aansluiten bij de theorie. Wat je hebt geleerd kun je dus meteen toepassen.
Bij Capabel volg je een verkorte MBO opleiding, intensieve begeleiding door een docent is bij ons vanzelfsprekend. Niet alleen tijdens je wekelijkse klassikale en online les, maar ook tijdens je zelfstudie word je actief begeleid door onze docenten. De online leeromgeving is interactief, met duidelijke uitleg en voorbeelden en diverse webinars per onderwerp.
Beroepsgerichte vakken
Als Verzorgende IG Kraamzorg heb je een verantwoordelijke functie waarbij je veel vragen van jonge ouders moet beantwoorden. Je leert in de opleiding Verzorgende IG Kraamzorg over de volgende onderwerpen:

Methodisch werken
Communiceren en gesprekken voeren
Eigen regie
Anatomie, fysiologie, pathologie
Barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen
Basiszorg

Generieke vakken
Naast de beroepsgerichte vakken zijn ook de generieke vakken onderdeel van je MBO diploma. Dit zijn de vakken Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. De generieke vakken worden online aangeboden door middel van colleges (webinars) en er is een vakdocent online beschikbaar (e-docent) waaraan je interactief vragen kunt stellen per mail, telefonisch, chat of via het forum.
Keuzedelen
Bovenop het basis- en profieldeel kies je een pakket keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren en onderscheiden, of waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar het MBO-4 onderwijs. Jouw keuzedelen geven je een voorsprong op de arbeidsmarkt. Voor de opleiding Verzorgende IG Kraamzorg bieden wij de volgende pakketten keuzedelen aan:

VZO-1:Expressief talent, Wijkgericht werken
VZO-2:Ondernemen mbo, Wijkgericht werken

STAGE
Een belangrijk deel van het leren in het MBO vindt plaats tijden de beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De BPV volg je bij een erkend leerbedrijf. Zie de website http://www.stagemarkt.nl voor meer informatie over erkende leerbedrijven. Je zoekt zelf een stageplek bij een erkend leerbedrijf, waarbij Capabel Onderwijs Groep je waar nodig zal ondersteunen.
Je loopt stage tijdens de gehele opleiding en duurt minimaal 576 uur. Binnen de opleiding Verzorgende Kraamzorg vinden er blokstages plaats. Dat betekent in het 2e blok en laatste blok van de kwalificatie 4 dagen per week stage lopen. In het 1e en 3e blok van de kwalificatie zijn er geen BPV-uren?.
De BPV voor de opleiding Verzorgende Kraamzorg is op deze manier ingericht zodat er een volledige kraamperiode (10 dagen) aaneengesloten kan worden verzorgd. Dit vraagt flexibiliteit van jou als student, een bevalling en kraamperiode. Dat betekent mogelijk ook tijdens een weekend of lesvrije week stage.
Deze flexibele werkhouding is van belang voor de beroeps uitoefening, ook na diplomering. Wat is er nou leuker dan je opgedane kennis en vaardigheden meteen kunnen toepassen in de praktijk?
TOETSING EN EXAMINERING
Tijdens je opleiding beoordelen we regelmatig je studievoortgang met studieloopbaangesprekken, voortgangstoetsen en met opdrachten. Zo weet je steeds waar je al goed in bent en waar je nog aan moet werken. Zo kun je je gericht voorbereiden op je examens. Het onderwijs en de examens bij Capabel Onderwijs Groep worden uitgevoerd volgens de kaders van het officiŽle kwalificatiedossier Verzorgende IG met crebonummer 25491.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

3 jaar HAVO/VWO of diploma VMBO k-g-t of MBO-2 of via een intaketoets

Opleidingsduur

15 maanden

Kosten

411,- per termijn

Plaatsen / leslocaties

Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.