Start2Move

Pakket Fysieke Trainer Voetbal Pro

Algemene informatie over de cursus

Het meest uitgebreide en internationaal erkende pakket Fysieke Trainer Voetbal Pro, is in het bijzonder geschikt voor leergierige cursisten met ambities om (fulltime) aan de slag te gaan als fysieke trainer in het hogere amateur- of professionele voetbal.

Inhoud van de cursus

Het Start2Move traject Fysieke Trainer Voetbal Pro bestaat uit vier modules: Fitnesstrainer A, Fitnesstrainer B, Hersteltrainer Voetbal en Conditietrainer Voetbal. Je kunt zowel met Fitnesstrainer A, Conditietrainer Voetbal als Hersteltrainer Voetbal starten. Het is ook mogelijk om deze drie modules “gelijktijdig” te volgen.

De opleiding Fitnesstrainer B kan pas gevolgd worden na afronding van de opleiding Fitnesstrainer A. Het is wenselijk om de opleiding Fitnesstrainer B na -of gelijktijdig met- de voetbalcursussen te volgen, zodat je de voetbalspecifieke kennis kunt toepassen bij de begeleiding van een sporter/voetballer. Eventuele gemiste lesdagen kunnen kosteloos worden ingehaald op een andere locatie.

Module 1 Fitnesstrainer A
Tijdens de opleiding Fitnesstrainer A leer je onder andere over voedingsleer, anatomie, biomechanica, trainingsleer, krachttraining en blessurepreventie. Daarnaast komen onderwerpen als omgaan met klanten, leidinggeven en organisatieleer uitgebreid aan bod. Na afronding van deze internationaal erkende opleiding ben je o.a. in staat om klanten verantwoord te begeleiden tijdens hun training en zelfstandig trainingsprogramma’s op te stellen.

Hoewel reguliere voetbalopleidingen zich meer richten op het technisch en tactische en minder op het fysieke aspect, geven veel trainers en verzorgers aan dat kennis op het fysieke vlak een welkome aanvulling is. De opleiding Fitnesstrainer A is een uitstekend fundament hiervoor.

Module 2 Fitnesstrainer B
Tijdens de internationaal erkende opleiding Fitnesstrainer B/ Personal Trainer ga je je verder verdiepen op diverse onderdelen die bij de opleiding Fitnesstrainer A aan de orde zijn geweest. Daarnaast ga je de geleerde oefenstof direct toepassen bij een klant die jij voor een langere periode als Personal Trainer -tijdens je stage- gaat begeleiden. Je kunt hierbij kiezen voor bijvoorbeeld een voetballer met een specifieke vraag om zijn snelheid, wendbaarheid of herstelvermogen te verbeteren.

Naast de ‘reguliere’ Fitnesstrainer B kennis krijg je speciaal voor Start2Move ontwikkeld extra onderwijs op het gebied van mentale en fysieke coaching, gedragsverandering, krachtprogrammering, slaap- en stressmanagement, specifieke periodisering en bewegingskundigheid.

Module 3 Hersteltrainer Voetbal
Een fitte selectie is de droom van iedere (voetbal)trainer. Helaas krijgt elk voetbalteam vroeg of laat te maken met blessures. Dit wordt door de trainer vaak afgedaan als ‘domme pech’. Meestal onterecht, aangezien een groot aantal blessures zijn te voorkomen door beter rekening te houden met de individuele belastbaarheid van elke speler. Gedurende de 2-daagse cursus Hersteltrainer Voetbal krijg je meer inzicht in de oorzaken van veel voorkomende voetbalblessures en raak je bekend met veel gebruikte revalidatieprotocollen (o.a. Rehaboom). Aan de hand van casussen, gericht op o.a. hamstring-, knie-, enkel- en lies-/buikspierklachten, worden de revalidatieprotocollen vertaald naar praktische oefeningen op het veld. Met de opgedane kennis en praktische tools ben je in staat de geblesseerde spelers gerichter te laten revalideren, zodat ze sneller weer fit zijn en minder snel weer geblesseerd raken.

Je kunt de opgedane kennis ook gebruiken om tijdens de stage van de opleiding Fitnesstrainer B een speler met een blessure voor een langere tijd te gaan begeleiden.

Module 4 Conditietrainer Voetbal
Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal leer je hoe je het maximale kunt halen uit jouw team en individuele spelers. Je gaat onder andere aan de slag met het verbeteren van de voetbalconditie, je leert o.a. welke energiesystemen een belangrijke rol spelen tijdens een wedstrijd en welke testen je het beste kunt gebruiken om onder andere de wendbaarheid, snelheid, herstelvermogen en kracht te meten.

Je kunt de opgedane kennis gebruiken om tijdens de opleiding Fitnesstrainer B met een speler met specifieke wensen (bv. verbeteren startsnelheid en/of sprongkracht) aan de slag te gaan.

De lesdagen van de vier modules bestaan uit een afwisseling van theorie en praktijk zodat je de kennis direct kunt toepassen. Je krijgt aan de hand van de testresultaten, praktische voorbeelden hoe je bijvoorbeeld voetbalspecifieke core-stabilty, loop- en krachtvormen kunt gaan inzetten met of zonder bal. Het voetbalspel is echter altijd leidend.

Na afronding van het meest uitgebreide pakket Fysieke Trainer Voetbal Pro ben je in staat om zowel de individuele speler als het team de juiste fysieke prikkel te geven die nodig is om te komen tot een optimale prestatie op korte, maar ook op lange termijn.

Wat zijn mijn carričrekansen? Er is op dit moment een groot tekort aan fysieke trainers met specifieke kennis over de “voetbalfysiek”. Wij hebben regelmatig vacatures bij Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) in binnen- en buitenland!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Er is geen vooropleiding vereist.

Duur van de cursus

+/- 23 lesdagen

Kosten van de cursus

Vanaf €201,- per maand.

Bijzonderheden

Lesmateriaal
Tijdens de opleiding Fitnesstrainer A en B ontvang je de NL Actief Fitnesstrainer A en B studieboeken en de app Muscle and Motion. Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal en Hersteltrainer Voetbal wordt gebruik gemaakt van het boek Voetbalconditie van Jan van Winckel. Verder ontvang je aanvullend les-, oefen- en studiemateriaal (o.a. oefeningen, artikelen en onderzoeken) in je online leeromgeving. Tevens heb je toegang tot de oefentool (proefexamens) en vele leerzame en interessante webinars. Het lesmateriaal van beide modules evenals de examenkosten voor de opleidingen Fitnesstrainer A en B (totale examenkosten bedragen € 500) zijn bij de prijs inbegrepen.

Stage
Tijdens de opleiding Fitnesstrainer A van Start2Move loop je minimaal 40 uur stage en tijdens de opleiding Fitnesstrainer B is dit minimaal 25 uur stage onder deskundige en structurele begeleiding. Voor de cursussen Hersteltrainer Voetbal en Conditietrainer Voetbal is geen stage vereist.

Belastingvoordeel
Geef je in 2019 meer dan € 250 uit aan cursussen en/of opleidingen die aansluiten bij je (toekomstige) beroep? Dan is het mogelijk om een (groot) gedeelte van deze kosten terug te krijgen via de Belastingdienst. En dat bedrag kan aardig oplopen!

Plaatsen / leslocaties

Arnhem, Den Haag, Tilburg, Amsterdam, Eindhoven, Zwolle, Groningen, Utrecht, Den Bosch, Leiden, Delft, Goes, Surhuisterveen, Leusden

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.